Worden geneesmiddelen goedkoper?

Herinnert u zich het kiwimodel nog? Overgewaaid uit Nieuw-Zeeland en nu al in voege in Nederland zorgt het voor lagere prijzen voor geneesmiddelen. Straks ook in BelgiŽ?
Het kiwimodel is gebaseerd op een relatief eenvoudig principe: via een openbare aanbesteding wordt de concurrentie tussen verschillende medicijnen - uiteraard met dezelfde werking - uitgespeeld. Het bedrijf dat de laagste prijs kan voorleggen wint de aanbesteding en krijgt exclusiviteit. Dat wil zeggen: alleen voor dat medicijn komt de mutualiteit tussen. Wie een concurrerend product aanschaft, betaalt dus de volle prijs. Het gevolg is uiteraard een sterke daling van de gemiddelde prijs. Een pervers effect is er jammer genoeg ook: krijgt een patiŽnt een geneesmiddel voorgeschreven dat niet als goedkoopste uit de strijd kwam - bijvoorbeeld omdat hij het 'juiste' medicijn moeilijk verdraagt - swingen zijn kosten de pan uit.

Ook in ons land?
Voor minister van sociale zaken en gezondheid Laurette Onkelinkx heeft het kiwimodel duidelijke voordelen maar is het verre van perfect. Zij vindt daarom niet dat het systeem hier zomaar kan toegepast worden. "Dankzij onze bestaande aanpak zijn patiŽnten zeker van de prijs die ze moeten betalen en verhinderen we, zoals ik sommige andere landen, een gezondheidszorg op twee snelheden," aldus Onkelinkx. Toch zijn er ook voorstanders van een invoering van het kiwimodel die zich verenigden in de werkgroep "gezondheid en solidariteit", met onder meer de vakbonden ABVV en ACV en de NGO's Oxfam en 11.11.11 als leden.

Belg betaalt tot 8 keer meer

Hun pleidoor focust op de enorme prijsverschillen tussen ons land en de buurlanden, met name Nederland. In vergelijking met onze noorderburen zijn medicijnen in BelgiŽ zonder tussenkomst van de mutualiteiten in sommige gevallen zes tot acht keer zo duur. Zo kost een doosje Losec (gebruikt voor de behandeling van maagzuur) in ons land 46,65 euro, in Nederland slechts 6,63 euro. Nog spectaculairder is het prijsverschil voor Fosamax, voorgeschreven aan osteoporosepatiŽnten. Terwijl een verpakking in ons land 70,94 euro kost, bedraagt de prijs bij onze noorderburen slechts 10,14 euro. Het kiwimodel zou volgens cijfers van de werkgroep voor onze ziekenzorg een besparing van 200 miljoen euro per jaar betekenen, voor de patiŽnten nog eens 66 miljoen euro per jaar.

"Cijfers nuanceren"

Is daarmee alles gezegd? Nee klinkt het bij sectorvereniging pharma.be. Volgens hen klopt de vergelijking met Nederland niet, omdat er telkens 'atypische' producten naar voren geschoven worden. "Kijken we gewoon naar de 110 meest voorgeschreven producten in ons land, dan is Nederland net 15,2 procent duurder," klinkt het bij pharma.be. Van de 10 meest genomen medicijnen in ons land is net de helft goekoper over de grens, voor de andere 5 betaalt een Nederlander meer.

Prijzen onder druk
Bovendien is het kiwimodel niet de enige manier om de prijzen te drukken. Als de kost van medicijnen in ons land de laatste jaren gedaald is heeft dat alles te maken met het systeem van de "referentieterugbetaling". Daarbij wordt opgelegd dat de prijs van een generisch geneesmiddel 30 procent onder die van het origineel moet liggen. De terugbetaling wordt vervolgens berekend op basis van de generische prijs. Het systeem, dat in mei van dit jaar nog versterkt zal worden, zorgt voor een daling van de prijs bij de 'originele' geneesmiddelen. Bovendien worden aan de voorschrijvende geneesheren quota opgelegd wat betreft het aantal 'goedkope' voorschriften.
02 feb 2009 10u00
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek