José Ramet leidt nieuw netwerk kindermedicijnen

'Kinderen hebben ook recht op de beste medicijnen', vindt José Ramet, diensthoofd van de dienst pediatrie in het UZA en het ZNA Koningin Paola-kinderziekenhuis. Hij is de coördinator van een nieuw netwerk, dat op vraag van de Europese Unie het onderzoek in diverse Belgische ziekenhuizen naar de effecten van geneesmiddelengebruik bij kinderen zal bundelen. Ook zal het bemiddelen bij de rekrutering van proefpersoontjes en zorgen voor de begeleiding van onderzoekers en voor kennisuitwisseling.

Beter onderzoek is volgens Ramet hard nodig. De meeste medicijnen zijn namelijk alleen goedgekeurd voor toediening aan volwassenen. 'Maar vaak kan een ziek kind er ook baat bij hebben, alleen weten kinderartsen dan niet precies wat de genezende dosis is en welke nevenverschijnselen ze kunnen verwachten.

Volop in ontwikkeling

' Een kinderlichaam is immers nog volop in ontwikkeling: er is maar weinig geweten over de werking van organen bij pasgeborenen, zuigelingen, schoolkinderen en adolescenten. Artsen weten daardoor niet precies hoe een kinderlichaam op medicijnen reageert. Het bepalen van de juiste hoeveelheid, meestal op basis van lichaamsgewicht, blijft daardoor 'nattevingerwerk'. Een simpele rekensom zoals 'iemand van 80 kilo geven we 20 milligram dus delen we die hoeveelheid voor een kind van tien kilo door acht', is veel te kort door de bocht. Een kind krijgt dan misschien een te lage of net een te hoge dosering.

Patentverlenging

Lange tijd toonde de farmaceutische industrie weinig interesse voor geneesmiddelenonderzoek bij kinderen. Het ging om een kleine doelgroep, waarvan weinig winst viel te verwachten. De Europese Unie, die al langer pleit voor beter onderzoek van kindergeneesmiddelen, heeft daarom een wortel voor de neus van de farmabedrijven gehangen: wie investeert in klinisch onderzoek naar kindermedicijnen, mag rekenen op patentverlenging: een verlengd recht op alleenverkoop.

Bron: De Standaard

03 feb 2009 07u05
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek