Jeugdbijstand is en blijft belangrijke bekommernis voor Vlaams minister Heeren

Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veerle Heeren ontving vandaag een delegatie van consulenten uit de Bijzondere Jeugdzorg. Zij erkent de moeilijke werkomstandigheden en de werkdruk waarmee zij moeten omgaan.
Vlaams minister Heeren wijst er op dat tijdens deze legislatuur al aanzienlijke inspanningen werden geleverd om het bestaande hulpaanbod in de Bijzondere Jeugdbijstand uit te breiden en te versterken. Dat gebeurde via het Globaal Plan jeugdzorg dat resoluut koos voor acties op meerdere sporen en over meerdere jaren.

Met het Globaal Plan jeugdzorg werd ruim 25 miljoen euro in de jeugdzorg geïnvesteerd. Budgettair lag het zwaartepunt, met 80 % van de middelen, duidelijk op de noodzakelijke uitbreiding van het hulpaanbod in de bijzondere jeugdbijstand.

Zo komen er in 2009 effectief 160 bijkomende bedden bij in de bijzondere jeugdzorg.

Vlaams minister van welzijn, Volksgezondheid en gezin Veerle Heeren wil in de toekomst blijvend aandacht voor de uitbouw van preventie, de uitbreiding van het aanbod, de zorg op maat en flexibiliteit van de zorg, de herstelgerichte en constructieve afhandeling, een efficiënter en effectiever hulpaanbod en meer innovatie in de sector van de jeugdzorg.

Zij onderzoekt momenteel of er extra investeringen in de uitbreiding van de jeugdzorg kunnen gebeuren. Dit in aanloop naar een nieuw meerjarenplan voor de jeugdzorg waar Vlaams minister Heeren momenteel aan werkt. Dit meerjarenplan wil ze nog deze legislatuur in het Vlaams Parlement bespreken Het is voor haar immers duidelijk dat een nieuw meerjarenplan voor de jeugdzorg noodzakelijk is, ook voor een volgende regering.

Het plan focust op de doelgroep die in de Bijzondere Jeugdzorg komt én dus ook op acties die ingrijpen op de instroom in deze Jeugdzorg. Minister Heeren wil ook de werklastproblematiek mee opnemen in het nieuwe meerjarenplan. Zij roept de vertegenwoordigers van de consulenten en het agentschap jongerenwelzijn op om samen met haar te zoeken naar constructieve voorstellen om een kwaliteitsvolle dienstverlening aan kinderen, jongeren en gezinnen binnen de diensten van de Vlaamse overheid te blijven garanderen. Het realiseren van een norm die het aantal dossiers per consulent regelt, kan hierbij een belangrijke stap zijn.
04 feb 2009 09u41
meer over
zie ook rubriek