Anti-TNF-middelen bij reuma

C„lin Popa onderzocht de effecten van anti-TNF-middelen op de afweer en op de stofwisseling van cholesterol en glucose in patiŽnten met rheumatoide arthritis (reuma). TNF is een bepaald cytokine, die een belangrijke rol speelt in het ontstaan van reuma. Maar TNF is ook belangrijk in de afweer tegen verschillende bacteriŽn. Anti-TNF-middelen zouden door het TNF te blokkeren, het risico op infecties kunnen vergroten. De mechanismen die hier bij betrokken zijn, zijn nog niet helemaal bekend.
Uit onderzoek van Popa blijkt de capaciteit PBMCs (mononucleaire cellen uit perifeer bloed) om cytokines te produceren, weinig beÔnvloed wordt door de anti-TNF-middelen. Wat dit betreft is er geen hoger risico op infecties.

Behalve afweer en ontsteking, kan TNF ook de stofwisseling van cholesterol en glucose beÔnvloeden. Door anti-TNF-behandeling verbetert bijvoorbeeld de antioxidatieve capaciteit van hdl (het Ďgoedeí cholesterol) op lange termijn. Het risico op hartvaataandoeningen bij reumapatiŽnten zou daardoor minder kunnen zijn.
06 feb 2009 09u23