Osteoporose ontstaat bij mannen al vroeg

Mannen die in hun jonge jaren te weinig vitamine D binnenkrijgen, hebben op 36-jarige leeftijd al een mindere botdichtheid en daardoor een grotere kans op osteoporose. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het VU en het Nivel in het wetenschappelijke tijdschrift Bone.
Uit het onderzoek blijkt dat er in ieder geval een significant verband was tussen de geringe inname van vitamine D en osteoporose in de heup en het gehele lichaam van mannen. Voor de wervelkolom en nek waren er aanwijzingen voor een significante relatie. Bij vrouwen werd er geen verband gevonden tussen de geringe inname van vitamine D en osteoporose.

De onderzoekers vergeleken de inname bij hun relatief gezonde onderzoeksgroep ook met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en deden daar nog een opmerkelijke bevinding. "Bijna alle deelnemers aan het onderzoek zaten op zo'n twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid", zegt onderzoeker Christel van Dijk. "Maar 2 procent van de mannen en 6 procent van de vrouwen had een lagere vitamine D-inname dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid."

Het onderzoek is uitgevoerd binnen het Amsterdams groei en gezondheidsonderzoek. De onderzoekers volgden 152 mannen en 168 vrouwen in de leeftijd van 13 tot 36 jaar. Bij hen werd drie tot acht keer de inname van vitamine D gemeten. Op de leeftijd van 36 jaar werd bij iedereen de botdichtheid van de wervelkolom, heup en het hele lichaam gemeten.
10 feb 2009 09u09
Bron: MedNet.nl