Sleutelrol voor Galapagos medicijn-target bij ziekte van Alzheimer

Galapagos NV kondigt de ontdekking aan van een medicijn-target dat een sleutelrol speelt bij de ziekte van Alzheimer. Deze doorbraak wordt vandaag gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Science. De resultaten die vandaag in Science worden gepubliceerd, komen voort uit de samenwerking tussen Galapagos en de universitaire groep van Professor Bart De Strooper van het VIB en de KU Leuven (België). Het Amerikaanse Patent Office heeft aan Galapagos octrooi verleend op deze ontdekking.
Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos, hierover: “Er is een enorm gebrek aan medicijn targets in dit ziektegebied, en het is dan ook prachtig dat Galapagos GPR3 heeft ontdekt. Professor De Strooper is één van de meest vooraanstaande experts op het gebied van de ziekte van alzheimer. Door deze samenwerking hebben we de sleutelrol van GPR3 in deze ziekte kunnen vaststellen, en we zijn blij dat we deze resultaten nu met alle wetenschappers kunnen delen. Galapagos gaat nu op basis van dit target GPR3 een kandidaat medicijn ontwikkelen voor de behandeling van de ziekte van alzheimer.”

Cruciale rol voor medicijn-target
Het artikel in Science beschrijft hoe de sleutelrol van medicijn-target GPR3 bij de ziekte van Alzheimer werd aangetoond. Het blokkeren van GPR3 stopte de ophoping van het zogenaamde beta-amyloide, een eiwit dat voorkomt in de hersenen van Alzheimer patiënten en dat algemeen wordt beschouwd als de oorzaak van deze ziekte. Het artikel laat ook zien dat het niveau van GPR3 verhoogd is in juist dat deel van de hersenen dat is aangedaan bij Alzheimer patiënten. De activiteit van GPR3 kan waarschijnlijk worden geremd met een medicijn, zonder de bijwerkingen die optreden bij de andere middelen die in ontwikkeling zijn voor Alzheimer. Samenvattend is GPR3 een veelbelovend target voor de ontwikkeling van een medicijn voor de ziekte van Alzheimer.
Galapagos heeft onlangs US patent 7.429.459 toegekend gekregen voor het gebruik van GPR3 in medicijnontwikkeling voor de ziekte van Alzheimer. Vergelijkbare octrooiaanvragen lopen in Europa en daarbuiten. Galapagos ontdekte het Alzheimer target met haar gepatenteerde technologie-platform, waar ook de targets voor o.a. reuma en artrose uit voortkomen.

Het artikel “The orphan G protein–coupled receptor 3 modulates amyloid-beta peptide generation in neurons” is nu beschikbaar op de website van Science (www.sciencemag.org) en zal vandaag in druk verschijnen.

Patiënten die vragen hebben omtrent het onderzoek kunnen terecht op patienteninfo@vib.be
Interessante links: