Reuma is te voorspellen

Bij mensen met verhoogd risico is door het testen op antistoffen toekomstige reuma te voorspellen. Een geschikte behandeling tijdens deze aanloopfase van de ziekte kan het ontwikkelen van reuma voorkomen of uitstellen.
Gewrichtsschade door reumatoïde artritis is onherstelbaar. Vooral in een later stadium van de ziekte, neemt de kwaliteit van leven van patiënten hierdoor sterk af. Vroege opsporing en agressieve behandeling van de ziekte zijn daarom van groot belang. NIVEL-onderzoeker Mark Nielen concludeert dat al jaren voor de klachten van reuma beginnen antistoffen worden aangemaakt en ontstekingsstoffen aanwezig zijn. Antistoftesten zijn te gebruiken om reuma te voorspellen in gezonde mensen die al een verhoogd risico hebben op de ziekte. Bijvoorbeeld bij mensen met pijnlijke gewrichten of bij wie reuma in de familie zit.

Voorkomen of uitstellen
De uitkomsten van het onderzoek maken gerichte opsporing en risicoschatting mogelijk van mensen met een verhoogd risico op reumatoïde artritis. Nielen: “Er wordt al naar een geschikte behandeling voor deze fase van de ziekte gezocht. als die wordt gevonden, is bij deze mensen in de toekomst het ontwikkelen van reuma te voorkomen of uit te stellen.”

Nielen deed onderzoek naar bloedmonsters van donoren die later reuma hebben ontwikkeld. Dit was mogelijk door samenwerking van de Sanquin Bloedbank Noord-West en het Jan van Breemen Instituut (JBI) in Amsterdam, waar het onderzoek is uitgevoerd.

VUmc-onderzoekers Ramon Roozendaal en Reina Mebius hebben samen met collega’s van Harvard Medical School een nieuw mechanisme van afweer opgespoord. Met behulp van geavanceerde microscopische technieken laten ze zien dat een netwerk van kanaaltjes in lymfeklieren ervoor zorgt dat kleine fragmenten van virussen en bacteriën snel worden aangeboden aan het immuunsysteem. Dezelfde kanaaltjes bevatten ook moleculen die de witte bloedcellen aantrekken die verantwoordelijk zijn voor de productie van antilichamen. Door het immuunsysteem samen te brengen met fragmenten van bacteriën of virussen vormen de kanaaltjes een soort snelweg om de afweer tegen deze ziekteverwekkers op gang te brengen. Nieuwe vaccins kunnen op basis van dit mechanisme worden ontwikkeld.
16 feb 2009 09u51