Vorige maand zijn in ons land 23 mensen besmet geraakt met de erg agressieve vleesetende bacterie. 'Het gaat om een abnormale verdubbeling van het aantal infecties tegenover januari 2008,' zegt professor microbiologie Herman Goossens in De Morgen.
De bacterie dringt binnen via een open wonde en tast zo het weefsel aan. Patiënten klagen over een vreselijke, lokale pijn die moeilijk te verklaren is.
Vorige maand kreeg het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen vier patiënten acuut binnen. Eén van hen overleed al na amper twee dagen. Drie andere patiënten overleefden het nadat aangetaste ledematen met spoed werden geamputeerd. In totaal raakten vorige maand al 23 mensen besmet, vier van hen werd de infectie fataal. Vorig jaar in januari raakten 'maar' elf mensen besmet met de bacterie, een van hen overleed eraan.
Het gaat telkens om explosief evoluerende infecties met een agressieve vorm van staphylococcus pyogenes, doorgaans een eerder banale bacterie. Zulke infecties zijn al een tijd bekend, maar de voorbije jaren bleef het aantal gevallen ongeveer stabiel. De plotse sterke stijging van vorige maand verontrust ook professor Herman Goossens, hoofd van het referentielaboratorium ter zake. Hij wil het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid vragen extra waakzaam te zijn.
"Het is cruciaal dat artsen zo'n infectie snel herkennen, zodat ze snel kunnen reageren, maar vaak is niet meteen duidelijk wat er aan de hand is", zegt Goossens. De bacterie dringt binnen via een open wondje en tast zo het weefsel aan. "Het gaat om erg atypische gevallen. Patiënten klagen over vreselijke lokale pijn, die niet in verhouding staat tot de wonde."
De vleesetende bacterie werd voor het eerst vastgesteld in ons land begin van jaren '90 bij enkele net bevallen vrouwen in een Antwerps ziekenhuis. Goossens werd er als bacterioloog bij geroepen omdat het om een mysterieuze besmetting ging. "De patiënten hadden vlak na de geboorte een zware infectie opgelopen aan hun baarmoeder. Het evolueerde razendsnel. Die vrouwen zijn allemaal overleden."
Later onderzoek wees uit dat het ging om een epidemie met een variant van een streptokok die je normaal ook bij mensen met acute keelpijn aantreft. "Bij de meesten veroorzaakt de bacterie een banale keelontsteking", vervolgt Goossens. "Waarom het bij sommigen zwaar ontspoort, is nog steeds niet duidelijk."
Het is de meest explosieve infectie die Goossens ooit heeft gezien. "Na enkele uren ontwikkelen zich al zwarte vlekken onder de huid. Het is een soort explosieve overreactie van het immuunsysteem op de infectie. Het weefsel sterft razendsnel af en de infectie verspreidt zich verder."
De naam 'vleesetende bacterie' is afkomstig van beschrijvingen door patiënten, vervolgt Goossens. "Zij beschrijven een ontzettend felle pijn. Het tast hun weefsel zo snel aan dat ze het gevoel hebben dat ze worden opgegeten. Ledematen kunnen afsterven op één of twee dagen." ¨
"We vermoeden dat de plotse piek van vorige maand te verklaren is door het griepvirus", besluit Goossens. "Als gezonde mensen die de bacterie in hun keel dragen griep krijgen, moeten ze veel hoesten. In theorie kan de bacterie zo samen met het virus overgedragen worden naar de handen en in wondjes terechtkomen. Met een goede handhygiëne en een goede ontsmetting van wondjes kan je al veel voorkomen."
Bron: De Morgen