Verzwakken angstherinnering met bètablokker

Door toediening van de bètablokker propranolol op het moment dat proefpersonen angstherinneringen ‘ophalen', is het mogelijk om angsten te verzwakken. Dat blijkt uit onderzoek van Vici-winnaar Merel Kindt dat zondag in Nature Neuroscience is gepubliceerd.
Voordat angstherinneringen in het langetermijngeheugen worden opgeslagen , vindt protheïnesynthese plaats, waarmee herinneringen worden vastgelegd. Deze protheïnesynthese vindt ook plaats op het moment dat een angstherinnering actief opgeroepen wordt. De onderzoekers dienden vlak voor dat moment propranolol toe.

De onderzoekers creëerden een angstherinnering door het vertonen van twee plaatjes van spinnen. Tijdens de vertoning van één van de spinnen kreeg de proefpersoon ook een pijnprikkel. Tijdens het vertonen van die ene spin vertoonden de proefpersonen uiteindelijk een schrikreactie.

Vlak voor het moment waarop de angstherinnering een dag later opnieuw werd opgeroepen, werd de proefpersonen propranolol toegediend. Op dag drie vertoonden de personen die de bètablokker toegediend hadden gekregen, geen angstrespons meer. Dit in tegenstelling tot de controlegroep die een placebo had gekregen.

De groep die wel propranolol had gekregen, maar zonder dat bij hen de angstrespons opnieuw werd opgewerkt, vertoonden ook nog steeds een sterke schrikreactie.

De angstrespons werd gemeten door de oogknipperreflex te meten.
18 feb 2009 09u03
Bron: Bijzijn.nl
zie ook rubriek