Artsenverzet tegen medische handelingen praktijkassistent

Om huisartsen te ondersteunen sleutelt de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) momenteel aan het profiel van een nieuw beroep: de praktijkassistent. Huisartsen zouden beroep kunnen doen op subsidies om een praktijkassistent aan te werven. De grootste artsenvakbond, de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (Bvas) stelt echter zijn veto. De Bvas vindt het niet kunnen dat een administratieve praktijkassistent ook medische handelingen, zoals een bloedafname, zou uitvoeren. De Bvas maakt dat duidelijk in een brief aan Michel Van Hoegaerden, directeur-generaal basisgezondheidszorg en crisisbeheer. Het medische weekblad de Huisarts keek de brief in.
De idee van een praktijkassistente voor de eerstelijnsgezondheidszorg dateert van voor twee jaar en kadert in de herwaardering van de huisartsgeneeskunde. In het akkoord artsen-ziekenfondsen 2009-2010 wordt een toelage voorzien voor zo’n assistent in de solopraktijk. Tot daar geen probleem voor de bvas.

“Via een document van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) komen we echter te weten dat er gesleuteld wordt aan een nieuw profiel van deze praktijkassistent. De praktijkassistent binnen het kader van impulseo II en III wordt als voorwendsel gebruikt om een nieuw beroep te creëren. Wij kunnen echter niet toestaan dat een deel van het federale gezondheidszorgbudget aangewend wordt om dit nieuwe beroepsprofiel te ondersteunen”, zegt huisarts Hilde Roels, voorzitter van het Vlaams artsensyndicaat (Vas), de Vlaamse vleugel van bvas. “Blijkbaar is het de bedoeling hen een zevental taken onder leiding van een huisarts te laten uitvoeren: bloedafname, bloeddrukmeting, meten van lengte en gewicht, assistentie bij wondzorg en het verwijderen van hechtingen, urinecontrole met strip, zwangerschapstest (urine) en glycemiebepaling met glucosemeter”, stelt Roels in de Huisarts vast.

En hier nijpt het schoentje. De Bvas ziet het helemaal niet zitten om een administratieve praktijkassistent ook medische handelingen te laten uitvoeren. “We kregen ook geen signalen van huisartsen dat ze hiervoor vragende partij zijn”, aldus Roels. “Wij zijn bezorgd over de ontwikkeling van een kwaliteitsvolle huisartsgeneeskunde. De mogelijke administratieve ondersteuning van de huisarts door een bediende is een element in de herwaardering. Het is echter nooit de bedoeling geweest het takenpakket van deze administratieve bediende uit te breiden met verpleegkundige of paramedische handelingen.” De Bvas is duidelijk in zijn afwijzing en zal zich in de commissie artsen-ziekenfondsen verzetten wanneer de heroriëntering van het takenpakket ter sprake komt.

Het stuit de Bvas ook tegen de borst dat over de nieuwe taakinvulling geen contact werd genomen met de Nationale Raad voor verpleegkunde en de Nationale Raad voor Paramedische Beroepen. “Wij zijn van oordeel dat dit dossier moet worden voorgelegd aan de betrokken beroepsgroepen. Het is onaanvaardbaar dat niet-bevoegden een profiel zouden opstellen dat op geen enkele vorm van consensus berust”, besluit Roels in de Huisarts.
19 feb 2009 09u15
zie ook rubriek