Obama geeft verpleegkundige hoge functie

Een van de hoogste fucnties binnen het Amerikaanse ministerie van volksgezondheid is gegeven aan een verpleegkundige. Mary Wakefield is door president Barack Obama aangesteld als hoofd van de afdeling van het ministerie die gaat over het personeel en de toegankelijkheid van de zorg.
Wakefield moet erop toezien dat de 2,5 miljard dollar, die Obama uittrekt voor verbetering van de zorg en de opleidingen van beroepsbeoefenaren, goed wordt besteed. Aantrekken van personeel heeft prioriteit.

De Amerikaanse gezondheidszorg wordt geconfronteerd met een groot tekort aan verpleegkundigen, met 116.000 onvervulde verpleegkundige functies in ziekenhuizen en ongeveer 100.000 vacatures in verpleeghuizen.

Verder moet Wakefield ook de toegankelijkheid van de gezondheidszorg verbeteren voor mensen zonder medische verzekering. Uit cijfers blijkt dat 15 procent van de Amerikanen, een totaal van 45,7 miljoen mensen, in 2007 geen ziektekostenverzekering had.

Daarnaast moet de toegankelijkheid van de zorg ook beter in landelijke gebieden van de Verenigde Staten. Daar hebben mensen vaak slechte toegang omdat zij ver van de grote ziekenhuizen wonen.
25 feb 2009 08u58
Bron: Bijzijn.nl
zie ook rubriek