Prijs medicijnen globaal veel lager dan in buurlanden

"De prijs van geneesmiddelen in België is globaal veel lager in vergelijking met buurlanden als Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland", stelt de woordvoerder van Pharma.be in reactie op de verklaringen van Ecolo-Kamerlid Georges Gilkinet. Volgens het parlementslid zouden medicijnen bij ons vijf tot vijftien keer te duur zijn. Het kiwimodel dat Gilkinet voorstaat, is weinig tot zeer weinig aangepast aan de Belgische toestand, aldus Pharma.be.
De algemene vereniging van geneesmiddelenindustrie wijst er verder op dat het Nieuw-Zeelandse kiwimodel, waarbij de overheid openbare aanbestedingen uitschrijft om het goedkoopste geneesmiddel te selecteren, enkele jaren geleden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers reeds een erg negatieve evaluatie ontving, op basis van een globale en objectieve analyse.

Belangrijke plaats
De farmaceutische industrie bekleedt een erg belangrijke plaats in België met 29.000 werknemers, vervolgt de zegsman. "De geneesmiddelen die op de markt verkocht worden, financieren het onderzoek en de productontwikkeling. Zo wordt 20 pct van het omzetcijfer opnieuw geïnvesteerd." Volgens de zegsman "ontkent het kiwimodel door zijn aard het belang van het behoud van het industrieel weefsel".

Afzonderlijk gezien kunnen sommige geneesmiddelen in België misschien duurder zijn dan elders, maar als men de ganse korf in rekening neemt, is dat niet het geval, stelt Pharma.be. Daarbij komen nog een reeks recente besparingsmaatregelen van de minister van Volksgezondheid, zoals die om het voorschrijven van minder dure geneesmiddelen te stimuleren.

Openbare aanbestedingen
Het kiwi-model slaat op de aankoop van medicijnen door de staat door een openbare aanbesteding. Enkel het middel dat de overheid voorstelt, wordt terugbetaald. Gilkinet benadrukt dat de sociale zekerheid 15 miljoen euro bespaarde bij een test van het model, onder de regering Verhofstadt, voor simvastatine. De patiënten bespaarden 4 miljoen euro.

Evaluatie systeem
Minister van Volksgezondheid Laurette onkelinx (PS) belooft een evaluatie van het systeem, wat kan leiden tot problemen in de continuïteit van zorgen. onkelinx wijst verder naar de bekomen vooruitgang in het akkoord artsen-ziekenfondsen 2009 en een project met de apothekers om de concurrentie te laten spelen tussen generische middelen en minder dure medicijnen aan te raden.
26 feb 2009 09u10
meer over
zie ook rubriek