Grootste ballon-kyphoplastie toont buitengewone voordelen

In de grootste, multicentrische, gerandomiseerde, gecontroleerde studie die een chirurgische procedure vergeleek met een niet-chirurgische behandeling van acute vertebrale compressiefracturen, vertoonden patiënten die een Ballon-Kyphoplastie ondergingen, één maand na de ingreep een buitengewone verbetering van de levenskwaliteit, de rugfunctie en de rugpijn in vergelijking met diegenen die alleen een niet-chirurgische behandeling kregen. De voordelen van Ballon-Kyphoplastie hielden gemiddeld 12 maanden aan.
De studie met 300 patiënten uitgevoerd in 21 centra in acht landen werd gepubliceerd in de online editie van The Lancet van 24 februari en verstrekt klinisch bewijs van betere resultaten met Ballon-Kyphoplastie bij de behandeling van patiënten met acute fracturen.

De studie werd gesponsord door de Spinal and Biologics-divisie van Medtronic, Inc. (NYSE: MDT) en onderstreept de voordelen van een chirurgische procedure – in het bijzonder Ballon-Kyphoplastie – in vergelijking met een niet-chirurgische behandeling. De producten om een Ballon-Kyphoplastie mee uit te voeren, worden door Medtronic onder de naam KYPHON® verkocht.

De studieresultaten van additionele meetpunten tonen aan dat patiënten behandeld met Ballon-Kyphoplastie, sneller en minstens één jaar een significant grotere verbetering van de levenskwaliteit, de pijn' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>rugpijn en de rugfunctie ondervonden vergeleken met patiënten die niet-chirurgisch behandeld werden. Patiënten behandeld met Ballon-Kyphoplastie, rapporteerden ook minder dagen met beperkte activiteit en minder gebruik van pijnstillers of loophulpmiddelen dan diegenen die uitsluitend niet-chirurgisch behandeld werden. De frequentie van ongewenste bijwerkingen verschilde niet tussen de groepen onderling. Röntgenopnamen toonden aan dat Ballon-Kyphoplastie na één jaar niet in een significante toename van nieuwe vertebrale fracturen resulteerde in vergelijking met patiënten die niet-chirurgisch behandeld werden.

"Deze baanbrekende studie toont aan dat Ballon-Kyphoplastie een doeltreffende behandelingsoptie is voor patiënten met acute, symptomatische vertebrale fracturen. Deze minimaal-invasieve procedure, die bij meer dan 500.000 patiënten over de hele wereld werd uitgevoerd, bleek in deze studie superieur te zijn aan een niet-chirurgische behandeling bij het herstel van de lichamelijke functies, de vermindering van de pijn en de verbetering van de levenskwaliteit van de patiënten," aldus professor Douglas Wardlaw, hoofdauteur van de studie en consulterend rugchirurg verbonden aan het NHS Grampian ziekenhuis in Aberdeen (Schotland).

Ballon-Kyphoplastie
Ballon-Kyphoplastie is een minimaal-invasieve behandeling voor vertebrale compressiefracturen. Deze procedure wordt toegepast voor de behandeling van vertebrale compressiefracturen veroorzaakt door osteoporose en sommige vormen van kanker, en is buiten de Verenigde Staten ook goedgekeurd voor de behandeling van vertebrale compressiefracturen veroorzaakt door trauma. Ballon-Kyphoplastie onderscheidt zich van andere chirurgische behandelingen voor vertebrale compressiefracturen door het gebruik van een ballon voor het herstel van de hoogte van het wervellichaam en de angulaire vervorming, naast stabilisatie van de fractuur. Kyphon, dat deel uitmaakt van de Spinal and Biologiscs-divisie van Medtronic, is de pionier van deze innovatieve en unieke technologie met gedeponeerd handelsmerk.

osteoporose en vertebrale compressiefracturen
Osteoporose is een ziekte gekenmerkt door een lage botmassa en een structurele achteruitgang van het botweefsel. Ze leidt tot broze botten en een verhoogde gevoeligheid voor heup-, wervel- en polsfracturen. Osteoporose is de belangrijkste oorzaak van de naar schatting 1,4 miljoen vertebrale compressiefracturen die jaarlijks over de hele wereld onder de klinische aandacht komen. Osteoporose verhoogt het risico op nieuwe wervelfracturen na een eerste wervelfractuur, veroorzaakt wervelvervorming, genereert invaliderende pijn en leidt tot andere ernstige gezondheidsproblemen en verhoogt de mortaliteit van de patiënten.
26 feb 2009 10u23