Herstel van T-cellen na chemotherapie

T-cellen vormen een belangrijke component van het afweersysteem. Als gevolg van bijvoorbeeld chemotherapie of HIV-1 infectie kan het afweersysteem een klap krijgen.
Herstel van het afweersysteem dient snel te voltrekken om de kans op schadelijke of levensbedreigende infecties te beperken. Met name T-cel aantallen herstellen traag en de snelheid van herstel neemt af met de leeftijd.

In zijn proefschrift beschrijft Rogier van Gent welke factoren belangrijk zijn voor de opbouw en het behoud van T-cel aantallen in gezonde individuen. Vervolgens beschrijft hij welke factoren belangrijk zijn voor het herstel van T-cel aantallen na immuundeficiëntie veroorzaakt door chemotherapie, behandelde hiv-1 infectie of na het verwijderen van de thymus (zwezerik), het orgaan verantwoordelijk voor de productie van T-cellen. Gezamenlijk bieden deze data inzicht in de T-cel dynamica in het lichaam, zowel in gezondheid als in ziekte, en is het nu mogelijk om strategieën te ontwikkelen om het herstel van T-cel aantallen te versnellen.
04 mrt 2009 08u55