Nieuwe project in Antwerpen : oproep aan artsen!

Op 1 mei 2009 opent de NGO Dokters van de Wereld in Antwerpen een centrum voor onthaal, zorg en oriëntatie voor allen die uitgesloten zijn uit het zorgsysteem. Trouw aan haar verbintenis en principes, zet Dokters van de Wereld de strijd verder tegen uitsluiting uit gezondheidszorg. Om dit nieuw project succesvol te maken, doet Dokters van de Wereld beroep op vrijwilligers.
Ook vandaag nog heeft een deel van de inwoners van ons land geen toegang tot gezondheidszorg of kunnen ze hun recht daartoe niet uitoefenen langs de traditionele structuren. Voor deze uitsluiting bestaan verschillende redenen: administratieve hinderpalen, taalbarrières, financiële problemen, sociale afhaking, gebrek aan informatie, angst om aangegeven te worden,...

Om tegen deze uitsluiting de strijd aan te gaan, opent Dokters van de Wereld vanaf mei een centrum voor onthaal, zorg en oriëntatie in Antwerpen. Dit project vervangt het project ‘toegang tot gezondheidszorg’ van Artsen Zonder Grenzen dat eind april de deuren sluit. Ons doel is patiënten helpen om toegang tot zorg te krijgen via het gemeenrechtelijk systeem. Wanneer de verwijzing onmogelijk blijkt te zijn en in dringende gevallen, biedt het team van Dokters van de Wereld medische en psychologische raadplegingen.

Het centrum voor onthaal, zorg en oriëntatie steunt grotendeels op de inzet van vrijwilligers. Om het vrijwilligersteam voor dit nieuw project samen te stellen, zoekt Dokters van de Wereld zo snel mogelijk (al vóór eind april ‘09) 14 dokters, 14 psychologen, 4 maatschappelijk werkers en tolken (in alle talen) die bereid zijn om op regelmatige basis en op lange termijn een engagement aan te gaan.

Plaats van de missie: centrum Antwerpen – Van Maerlantstraat, 56.
Uurrooster : gedurende de dag, per tijdseenheid van 3 of 4 uur.
Frequentie : minstens ½ dag om de veertien dagen, volgens beschikbaarheid.
Contact : Frank Vanbiervliet, Coördinator van de Belgische projecten - 02/513.25.79 of 0485/31.72.15 - hr@doktersvandewereld.be
04 mrt 2009 09u12
meer over
zie ook rubriek