Belangrijke doorbraak inzake de preventie van baarmoederhalskanker

De Vlaamse minister bevoegd voor volksgezondheid ijvert al ruim een jaar voor de gratis vaccinatie van jonge meisjes met het HPV-vaccin. Dit vaccin zou volgens wetenschappelijke studies tot 70% van de baarmoederhalskankers kunnen voorkomen. Uiteraard kan een effectief preventiebeleid alleen indien er ook parallel wordt gezorgd voor een correcte screening (uitstrijkjes).
Tijdens de interministeriële conferentie Volksgezondheid van maandag 2 maart werd een doorbraak bereikt in dit dossier.

Op voorstel van Vlaams minister Veerle Heeren gaat minister onkelinx akkoord om juridisch de nodige stappen te zetten zodat het riziv een asymmetrische overeenkomst kan afsluiten met één enkele Gemeenschap. Dat is nodig om cofinanciering door het riziv van de veralgemeende vaccinatie met het hpv-vaccin (het vaccin tegen alskanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>baarmoederhalskanker) bij schoolgaande meisjes van 12 jaar via de clb’s (centra voor leerlingenbegeleiding) in Vlaamse scholen of via hun huisarts mogelijk te maken. Het gaat om een duur vaccin dat bescherming biedt tegen virussen die worden beschouwd als de meest frequente oorzaak van baarmoederhalsletsels die tot baarmoederhalskanker kunnen leiden.

Het RIZIV en de Vlaamse overheid verdelen de kosten van de hpv-vaccinatie omdat zowel de federale overheid (minder ziektekosten) als de Vlaamse overheid (verantwoordelijk voor preventie) er baat bij hebben. De Franstalige Gemeenschap verkiest om de HPV-vaccinatie voorlopig niet in te voeren.

Tevens bereikten de zeven bevoegde ministers van Volksgezondheid onder voorzitterschap van de Vlaamse minister een akkoord voor het performanter maken van het screeningsprogramma in 2010 voor baarmoederhalskanker. Het screeningsprogramma volgt internationale richtlijnen en bepaalt dat vrouwen tussen 25 en 64 eens om de 3 jaar een uitstrijkje laten nemen.

Ook deze beslissing past in een efficiënt Vlaams beleid inzake preventie tegen baarmoederhalskanker in 2010.

Vlaams minister Veerle Heeren rekent op haar collega onkelinx en haar collega’s in de federale regering en het federale parlement om spoed te zetten achter de noodzakelijke wetswijziging.

Minister Heeren heeft het agentschap Zorg en Gezondheid intussen opdracht gegeven om het nodige budget in te schrijven in de ontwerpbegroting van 2010. Ze laat ook een overheidsopdracht voorbereiden voor het leveren van het HPV-vaccin.
04 mrt 2009 10u07
meer over
zie ook rubriek