Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 6 maart 2009

Het subsidiebesluit voor verenigingen en welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg bepaalt dat elk jaar het totale aantal subsidiabele uren wordt vastgelegd. De Vlaamse Regering keurt nu voor 2009 per erkende dienst voor gezinszorg het maximale aantal subsidiabele uren goed waarover elke dienst beschikt. In totaal gaat het om 16.192.050 uren.

De Universiteit van Gent krijgt bijna 200.000 euro subsidie voor het project 'Registratie en follow-up van suïcidepogingen in Vlaanderen' van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek.

De Vlaamse Regering kent voor dit jaar 260.000 euro subsidie toe aan het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk vzw in Berchem voor de uitvoering van het convenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en de vereniging ouders van Verongelukte kinderen vzw, ZEBRA vzw en het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk over de uitvoering van opdrachten ter verbetering van de opvang van verkeersslachtoffers en hun nabestaanden.

De Vlaamse Regering wil de gezondheid van de bevolking verbeteren door tegen het jaar 2015 het gebruik van tabak, alcohol en illegale drugs terug te dringen. Deze gezondheidsdoelstelling heeft ze specifiek omschreven per middel. Vanuit deze doelstelling is ook een actieplan opgemaakt, met een beleidsvisie, een overzicht van sectoren en doelgroepen, en een lijst van krachtlijnen. De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de gezondheidsdoelstelling tabak, alcohol en drugs en het bijbehorende actieplan 2009-2015. Beide worden ter goedkeuring voorgelegd aan het Vlaams Parlement. Het advies van de Vlaamse Jeugdraad wordt bij hoogdringendheid ingewonnen.

De Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde van de Universiteit Gent krijgt bijna 334.000 euro subsidie voor de verlenging van de bevraging 'jongeren en Gezondheid Vlaanderen'. Via de vragenlijst probeert men zicht te krijgen op hoe jongeren denken en zich gedragen met betrekking tot verschillende aspecten van gezondheid in de breedste betekenins van het woord, hoe ze hun eigen gezondheid en hun lichaamsbeeld subjectief aanvoelen, welke klachten ze hebben, hoe ze omgaan met gezondheidsrisico's en omgevingsfactoren en hoe hun consumptiegedrag is met betrekking tot geneesmiddelen en gezondheidszorg.

De Vlaamse Regering keurt de overeenkomst goed met de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (VVGG). De VVGG heeft als doel de bevordering van de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen en dit door de samenwerking tussen de verschillende partners in de geestelijke gezondheidszorg te stimuleren, te ondersteunen en te coördineren.

Het Academische Centrum voor Huisartsengeneeskunde(ACHG) van de Katholieke Universiteit Leuven krijgt zo'n 385.000 euro subsidie voor het registratienetwerk INTEGO. INTEGO is een netwerk van geïnformatiseerde huisartspraktijken dat door het ACHG van de KULeuven in 1990 werd opgericht met als doel om een register op te bouwen van ziekten waarmee huisartsen in hun praktijk worden geconfronteerd, van de resultaten van laboratoriumtests en van voorgeschreven medische beeldvorming en geneesmiddelen.

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over initiatieven om de uitbreiding van schadelijke effecten, veroorzaakt door biotische factoren, tegen te gaan. Het besluit legt de regels van de meldingsplicht voor infectieziekten vast en stelt een lijst op van verplicht te melden infecties. Voor de uitvoering van dit besluit beslist de Vlaamse Regering om één extra arts aan te werven bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, daarna gaat het naar de Raad van State.

De Vlaamse Regering kent voor het werkingsjaar 2009 zo'n 259.000 euro subsidie toe aan het Instituut voor Tropische geneeskunde voor de realisatie van de opdrachten uit het convenant 2008-2010 naar de doelgroep Subsaharaanse Afrikaanse migranten en reizigers.

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de (derde) actualisering van het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding 2005-2009. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de SERV en het wordt overgezonden aan het Vlaams Parlement.

De Vlaamse Regering keurt de overeenkomsten goed tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Psychiatrisch Centrum Bethanië in Zoersel enerzijds en het Psychiatrisch ziekenhuis Sint-Camillus in Sint-Denijs-Westrem anderzijds. Beide instellingen hebben een zorgeenheid voor moeders met psychische problemen na de bevalling, waar moeders samen met hun baby kunnen verblijven. De overeenkomsten bepalen de regels voor de voortzetting van deze projecten en de subsidiëring ervan. De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2009 subsidies toe van 225.000 euro aan het Psychiatrisch Centrum Bethanië in Zoersel, en 112.000 euro voor het Psychiatrisch ziekenhuis Sint-Camillus in Sint-Denijs-Westrem, telkens voor het project 'Moeder-kind zorgeenheid'.

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe aan één of meer organisaties die zelfstandige kinderopvangvoorzieningen ondersteunen. De organisatie(s) bieden starters- en eerstelijnsadvies aan zelfstandige kinderopvangvoorzieningen rond pedagogische en kwalitatieve aspecten van kinderopvang, stimuleren regionale vorming en bijscholing hierover of bieden deze aan, en stimuleren en ontwikkelen netwerkstructuren voor ervaringsuitwisseling. De totale subsidie voor één werkjaar bedraagt 250.000 euro, aan te rekenen op de begroting van Kind en Gezin.

Op 13 februari keurde de Vlaamse Regering het besluit goed over de voorwaarden van financiële ondersteuning van zelfstandige opvangvoorzieningen. Om dit besluit een aantal noodzakelijke verduidelijkende en preciserende aanpassingen te geven, geeft de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het aangepaste besluit dat de inkomensgerelateerde opvang bij zelfstandige opvangvoorzieningen regelt. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Na advies van de SERV en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van wijzigingsdecreet over de organisatie van de zorgverzekering. De wijziging wil het decreet in overeenstemming brengen met het Europese Gemeenschapsrecht; studenten uit niet-EU-landen niet langer aansluiten bij de zorgverzekering; geen administratieve geldboete meer opleggen aan laattijdige betalers en het bedrag voor de administratieve geldboete verlagen van 250 naar 100 euro voor OMNIO-gerechtigden. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Om een nieuw en tijdelijk aanbod aan kinderopvang dienstencheques in Vlaanderen te organiseren, wil de Vlaamse Regering een convenant afsluiten met de steden Mechelen, Ronse, Tienen en Kortrijk, voor een periode van 1 jaar, die ingaat op 1 maart 2009. Ze hecht daarom haar goedkeuring aan de ontwerpconvenanten proeftuinen dienstencheques voor kinderopvang en de bijbehorende subsidiebesluiten. Tevens gelast ze de bevoegde ministers de convenanten proeftuinen dienstencheques voor kinderopvang af te sluiten met de betrokken steden.
09 mrt 2009 10u07
meer over
zie ook rubriek