Tabaksontwenning uitgebreid tot hele bevolking

De ziekteverzekering trekt 3,39 miljoen uit om mensen die willen stoppen met roken te laten begeleiden door een arts of tabacoloog. Ongeveer 30.000 mensen zouden hiervoor in aanmerking komen. Tot nu toe gold de maatregel enkel voor zwangere vrouwen. Dat was geen onverdeeld succes: slechts 25 vrouwen en hun partner maakten van de mogelijkheid gebruik. Een bericht in het medische weekblad de Huisarts.
Het vermijden van rookgedrag en tabaksontwenning horen thuis in het normale takenpakket van de arts' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huisarts. Omwille van de grote tijdsinvestering sluit dit echter niet uit dat ook een aanvullende strategie nuttig kan zijn. Daarom keurde het Verzekeringscomité van het riziv een nieuw Koninklijk Besluit goed om de hulp bij tabaksontwenning uit te breiden tot de hele bevolking. Tot nu toe kwamen daarvoor enkel zwangere vrouwen in aanmerking. Per zwangerschap heeft een vrouw recht op maximaal acht sessies. De hulpverlener ontvangt per sessie 30 euro.

Voortaan zouden dus alle patiënten die willen stoppen met roken begeleiding kunnen krijgen van een arts of tabacoloog. In die gevallen ontvangt de hulpverlener een tegemoetkoming van 30 euro voor de eerste zitting –en zo mag er maximaal één zijn per twee kalenderjaren- en 20 euro voor de volgende zittingen –met een maximum van zeven per twee kalenderjaren. Hij moet hierover ook telkens een ‘follow-up document’ bijhouden. Sessies voor tabaksontwenning zullen, naast aan artsen, vooral toevertrouwd worden aan psychologen met een tabacologische opleiding.

Dat de voorbije jaren amper 25 zwangere vrouwen en hun partners geholpen werden bij het stoppen met roken, zorgde voor kritische opmerkingen in het Verzekeringscomité. Hamvraag is of de investering in het opstellen en bespreken van KB’s, in de facturatiecircuits, in de opleiding van tabacologen ook enige gezondheidswinst voor de pasgeborenen heeft opgeleverd.
12 mrt 2009 09u48
zie ook rubriek