Wetsvoorstel verhoogt aantal nieren voor transplantatie

In België staan er op dit ogenblik 800 mensen op de wachtlijst voor een nierdonatie. Nu is er echter een doorbraak op het gebied van het bewaren en transporteren van organen tussen ziekenhuizen waardoor het aanbod kan verhogen. Een methode die tot op heden in ons land nog niet algemeen wordt gebruikt. Lijst Dedecker (LDD) heeft een wetsvoorstel ingediend dat het routinematig gebruik en financiering van deze methode mogelijk maakt.
Lieve Van Ermen, senator LDD: “Er is in België een nijpend tekort aan organen voor transplantatie. Zo sterven nog steeds één op de tien patiënten op de wachtlijst. Met het wetsvoorstel willen we het aantal beschikbare nieren verhogen door zowel de functietest van het orgaan als het toestel dat het transport van de aangeboden organen optimaliseert door het riziv te laten financieren.”

In plaats van het orgaan passief op ijs te bewaren, bevloeit het toestel het orgaan continu. Dit leidt tot een duidelijk verbetering van de kwaliteit en kwantiteit van de beschikbare organen voor transplantatie.

“Met het wetsvoorstel kan België weeral een voortrekkersrol spelen op het gebied van niertransplantatie. Want laat ons niet vergeten dat de eerste niertransplantatie in België plaats had en dat heel wat leidinggevende bedrijven inzake transplantatie in België gevestigd zijn. Met dit wetsvoorstel houden we ook deze troef in handen,” besluit Van Ermen.
Interessante links:
12 mrt 2009 09u52
zie ook rubriek