Laat de vitaminen en voedingssupplementen uit uw kast gratis onder de loep nemen door de apotheker

Tussen 16 en 22 maart zetten de Vlaamse apothekers vitaminen en voedingssupplementen in de kijker. Een week lang wordt iedereen uitgenodigd om met eerder aangekochte vitaminen en supplementen naar de apotheek te trekken. De apotheker geeft graag meer informatie over het precieze gebruik (wat, voor welke indicatie, voor wie, in welke dosis) en de houdbaarheid van deze middelen (hoe en hoe lang bewaren).
Ook de mogelijke interactie met geneesmiddelen wordt besproken. Niet alleen vitaminen en voedingssupplementen die bij de apotheek zijn aangekocht worden onder de loep gehouden; ook producten gekocht in warenhuizen of drogisterijen zijn welkom. De Vlaamse apothekers willen hiermee het correcte gebruik van vitaminen motiveren.

Marleen Haems, woordvoerder van de Vlaamse apothekers “Met deze actie slaan we twee vliegen in één klap. We laten mensen aan de levenden lijve ondervinden dat apothekers niet enkel advies geven bij de aankoop van producten, maar ook achteraf. We geven bovendien raad over producten die in onze eigen apotheek, bij een collega of in een winkel werden aangekocht. Tegelijkertijd willen we Belgen motiveren om bewuster om te springen met vitaminen en voedingssupplementen. Dat is nodig: er wordt heel wat mee geknoeid.”

Elk jaar worden in ons land om en bij 9 miljoen verpakkingen vitaminen en voedingssupplementen verkocht: goed voor bijna een doos per Belg per jaar. Het lijstje van slordigheden rond het gebruik, maakt het nut van advies duidelijk: vitaminen worden vaak zonder duidelijke indicatie genomen, verpakkingen en bijsluiters verdwijnen meestal onmiddellijk in de vuilbak, de vervaldatum wordt zelden gecontroleerd, middelen worden niet correct bewaard, dosissen nemen we niet zo nauw én heel wat Belgen gebruiken wel eens middelen die ‘ooit’ voor andere familieleden werden gekocht. Daarnaast weten te weinig gebruikers dat sommige vitaminen of supplementen ook nevenwerkingen hebben en de goede werking van geneesmiddelen kunnen verstoren.

“Vitaminen en voedingssupplementen zijn goede producten als ze op een correcte manier worden gebruikt,” zegt Marleen Haems, woordvoerder van de Vlaamse apothekers “Gezonde voeding[1] is de basis van een gezond leven. Om sterk en weerbaar te blijven, hebben sommige mensen een duw in de rug nodig. Tot die groep behoren onder andere ouderen, zwangere vrouwen, mama’s die borstvoeding geven, baby’s die borstvoeding krijgen, intensieve sporters, vegetariërs, rokers en alcoholici[2], herstellende zieken en mensen met een winter- of lentedip[3].” Voor hen kan het toevoegen van extra’s aan hun dagelijks dieet tot een optimaal voedingspatroon bijdragen.

Ook voor wie niet evenwichtig eet, kunnen deze middelen tekorten helpen voorkomen. Vooral ouderen (bij wie ondervoeding dreigt) en adolescenten die snel groeien maar vaak onevenwichtig eten, behoren tot deze groep. Onderzoek[4] toont aan dat amper 38% van de mannen en 56% van de vrouwen dagelijks fruit eten. Gelijkaardige cijfers stelt men vast voor het gebruik van groenten: slechts 31% van de mannen en 44% van de vrouwen geven aan dagelijks groenten te gebruiken. 10% beweert zelfs maar één maal per week groenten te eten. 7% eet nog minder groenten.

Vrouwen en ouderen zijn de grootste gebruikers van vitaminen en voedingssupplementen. Bijna 16% van de 60plussers neemt ze, net als 13% van alle Belgische vrouwen. We grijpen het meest (80%) naar vitamine- en mineralen, gevolgd door plantenextracten (10%) en producten met anti-oxidanten (5%).

‘De week van de vitaminen’ kadert in een informatiecampagne van de Vlaamse apothekers. De campagne onderlijnt dat de apotheek een toegankelijke medische raadgever is.
13 mrt 2009 09u52
Bron: KAVA
meer over
zie ook rubriek