Werking van probioticum S. boulardii bewezen

Het probioticum Saccharomyces boulardii is wel degelijk heilzaam in gevallen van acute gastro-enteritis en diarree veroorzaakt door antibiotica. Dat bewijst recent onderzoek van pediater Yvan Vandenplas van de Vrije Universiteit Brussel.
probiotica zijn bacteriën en gisten die de levenskwaliteit van de gastheer op een positieve manier beïnvloeden. Ze worden de laatste tijd sterk gemediatiseerd, maar bestaan eigenlijk al zeer lang in de traditionele keuken. Wel nieuw is dat wetenschappers de werking van deze probiotica steeds beter beginnen te begrijpen. De darmflora is dan ook zeer lang verwaarloosd als onderzoeksgebied, deels omdat deze zich zo moeilijk laat onderzoeken.

Prof. dr. Yvan Vandenplas van de Vrije Universiteit Brussel nam één welbepaald probioticum onder de loep: Saccharomyces boulardii, een gist die hij koos omdat het een van de best bestudeerde probiotica is, zowel in vitro als in vivo. Uit de resultaten van zowel fundamenteel als klinisch gericht onderzoek besluit Vandenplas dat de efficiëntie van deze gist in acute gastro-enteritis en diarree veroorzaakt door antibiotica bewezen is. De gist S. boulardii perkt bepaalde bacteriële toxines in en werkt ontstekingwerend. Het heeft een stimulerend effect op het darmslijmvlies. Uit het onderzoek bij kinderen bleek ook dat S. boulardii een gunstig effect heeft bij het behandelen van acute gastro-enteritis en bij de preventie van antibiotica-geassocieerde diarree.
17 mrt 2009 08u53