Diabetes- en nierpatiënten gratis naar huisarts

Diabetes- en nierpatiënten kunnen voortaan gratis naar de huisarts en de specialist als ze intekenen op het zorgtraject. Dat bevestigt het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). Tussen de 72.000 en 75.000 diabetespatiënten komen in aanmerking. Bij de nierlijders gaat het om 7.000 personen.
Inspuitingen
In totaal lijden ongeveer 350.000 Belgen aan diabetes type twee. Patiënten die thuis verblijven, maar toch één of twee insulinespuiten per dag nodig hebben, komen voortaan in aanmerking voor een zorgtraject. Het zou gaan om 72.000 tot 75.000 personen.

Contract tussen arts en patiënt
"Het zorgtraject is een vierjarig contract dat de patiënt afsluit met zijn huisarts en specialist", zegt Ludwig Moens van het riziv. "De diabeteslijder verbindt er zich in dat document toe regelmatig op onderzoek te gaan, maar ook zijn levensstijl in de gaten te houden. Diabetes wordt immers in sterke mate beïnvloed door het voedingspatroon en de mate van lichaamsbeweging."

Daar staat tegenover dat de patiënt zijn bezoeken aan huisarts en specialist volledig krijgt terugbetaald door het ziekenfonds, "ook de bezoeken voor een verkoudheid of een ander probleem", aldus Moens.

Ook voor nierpatiënten
De maatregel werd, samen met een gelijkaardig zorgtraject voor nierinsufficiëntie, gisteren goedgekeurd in de Nationale Commissie Geneesheren-ziekenfondsen. Bij de nierpatiënten gaat het om een 7.000 personen.

De artsen en specialisten krijgen in ruil een jaarlijkse vergoeding van 80 euro voor elk zorgtraject dat ze afsluiten.
18 mrt 2009 08u57
Bron: De Morgen
zie ook rubriek