Goed bestuur staat ook in de social profit op de agenda

Verso, de vereniging voor social profit ondernemingen, organiseert vandaag een forum rond goed bestuur in de social profit. Ook bestuurders van socialprofitorganisaties zijn immers actief op zoek naar de meest slagkrachtige organisatie van hun bestuursorganen. Zij leggen echter wel andere accenten dan hun collega’s in de commerciële sector. Daarom slaan onderzoekers en bestuurders de handen in elkaar om aanbevelingen op te stellen die rekening houden met de bijzondere kenmerken van het socialprofitondernemerschap. Om de betrokkenheid van de sector te faciliteren worden drie lopende onderzoeken voorgesteld en verzamelt Verso alle initiatieven en publicaties rond goed bestuur op haar website.
Stakeholders
Socialprofitondernemingen hebben geen aandeelhouders (shareholders) maar wel verschillende belanghebbenden (in de eerste plaats de gebruikers, maar ook de financierende overheid, personeel, vrijwilligers, ...). Het vertrouwen van de stakeholders kan enkel gewonnen worden door deugdelijke en transparante besluitvorming, bereidheid van directie en bestuurders om rekenschap en verantwoording af te leggen en duidelijke communicatie over de belangen van de verschillende betrokkenen.

Breed spectrum aan organisaties
De voorgestelde onderzoeksprojecten hebben aandacht voor de complexiteit en diversiteit van het socialprofitlandschap, met zijn grote verscheidenheid naar activiteitssectoren en verschillen naargelang grootte van de ondernemingen. Daarnaast kent de sector een uitgebreide regelgeving en is het de taak van de dienstverleners om aandachtig te zijn voor telkens nieuwe maatschappelijke uitdagingen. Daarom kunnen de verschillende codes voor goed bestuur in de commerciële sector niet ongewijzigd worden overgedragen aan de socialprofitsector.

Draagvlak
Uiteindelijk zal op het niveau van de socialprofitondernemingen moeten uitgemaakt worden hoe goed bestuur in de praktijk kan worden gebracht. Respect voor de autonomie en de eigenheid van elk initiatief is essentieel. Daarom was het een goede keuze van de verschillende onderzoekers om de sector te betrekken bij de zoektocht naar aanbevelingen.

Ruimte voor ondernemerschap
Verso is van oordeel dat de huidige inspanningen rond goed bestuur niet mogen gebruikt worden als motivatie voor nieuwe regels en wetgeving. De overheid heeft wel heel wat troeven in handen om het sociaal ondernemerschap beter te ondersteunen.

Bruno Aerts, directeur Verso: “Om goed bestuur in de social profit te stimuleren moet de overheid werk maken van meer rechtszekerheid en een grotere bestuursvrijheid voor socialprofitondernemingen. Momenteel hebben de bestuurders onvoldoende manoeuvreerruimte.”

Driemaal goed bestuur in de social profit
Aanbevelingen goed bestuur voor social profit (Koning Boudewijnstichting)

Op 19 mei 2008 lanceerde de Koning Boudewijnstichting een onderzoek naar goed bestuur voor de gehele social profit. Het is de bedoeling denkwerk en actie te stimuleren en soepele instrumenten aan te bieden. De stuurgroep wordt gevormd door sleutelpersonen en vertegenwoordigers van de sector.

Brigitte Duvieusart (Koning Boudewijnstichting): “We baseren ons op bestaande goede praktijken om aanbevelingen op te stellen die bestuurders aanzetten tot reflectie en actie. Aanbevelingen voor goed bestuur in de social profit moeten werkbaar zijn voor alle organisaties,ongeacht grootte, financieringswijze,…”

Deugdelijk Bestuur in de non-profit welzijns- en gezondheidssector (Steunpunt welzijn, Volksgezondheid en gezin)
Dit onderzoek naar deugdelijk bestuur bekijkt governancemodellen en wetgevende initiatieven binnen de welzijns- en gezondheidssector in Vlaanderen en in het buitenland. Ook gaat men na hoe deugdelijk bestuur vorm krijgt in de Vlaamse praktijk en welk draagvlak er bestaat voor een bewuster beleid op dit terrein.

Maarten Janssens (K.U.Leuven): “Uit de interviews die wij gedaan hebben blijkt dat er in de sector zeker een draagvlak is voor een actief beleid rond deugdelijk bestuur. Men ziet hier vooral kansen voor de individuele voorzieningen om iets te realiseren, eventueel met incentives door de overheid. Een strak regulerend overheidskader zou te veel raken aan het principe van het vrij initiatief en zou dan ook contraproductief zijn.”

Strategisch Basisonderzoek “Efficiënt bestuur van private organisaties” (IWT)
Het doel van dit onderzoek is na te gaan hoe structuren en mechanismen voor deugdelijk bestuur kunnen bijdragen tot een betere realisatie van de doelstellingen van private organisaties. Daarbij wordt vooral gekeken naar de relaties tussen de stakeholders van de organisaties.

Professor Marc Jegers (V.U.B): “Bedrijfseconomische analyse van accounting en audit wijst uit dat beide belangrijke instrumenten kunnen zijn voor een betere communicatie tussen stakeholders in socialprofitorganisaties, en daarom voor een betere governance.”
19 mrt 2009 15u00
Bron: Verso
zie ook rubriek