Herstructurering van de wachtdienst

Het SVH is vragende partij voor een grondige structurele hervorming van de wachtdienst zodat deze maatschappelijke dienstverlening blijvend kan worden verleend aan de bevolking.
De wachtdienst door huisartsen voorziet in een belangrijke dienstverlening naar de bevolking toe. Deze maatschappelijke verplichting van de huisartsen wordt meer en meer onhoudbaar voor de beroepgroep omwille van allerlei factoren. Deze toenemende belasting staat haaks op de svh-eisen voor een betere sociale bescherming en hogere levenskwaliteit van de huisartsen. Een maatschappelijke discussie dringt zich dan ook prioritair op. Het svh vraagt dringend totale herziening van de organisatie van de wachtdiensten voor de huisartsen. Het SVH biedt zijn expertise aan in deze reorganisatie.

Deze herstructurering moet daarenboven gekoppeld worden aan een herfinanciering van niet alleen de individuele permanentie en wachtdienst, maar daarenboven minstens ook van de organisatie van de wachtdienst. Structurele initiatieven rondom logistiek en kringwerking, schaalverdeling, security, invoegen van personeel, en deontologie verdienen hierbij grondige aandacht.

Het SVH is vragende partij voor deze structurele reorganisatie van de wachtdienst. De vergrijzende huisartsengroep en de te beperkte instroom van nieuwe huisartsen betekenen immers op korte termijn het faillissement van de wachtdienst in haar huidig bestel. Het maatschappelijk aanvaarden van de door de beroepsgroep gevraagde herstructurering van de wachtdienst biedt de enige hoop op behoud van deze belangrijke maatschappelijke dienstverlening door de huisartsen. Het SVH verzocht daarom het kabinet-Onkelinx dringend een breed Noord-Zuid overleg op te starten om deze dienst aan de bevolking te kunnen blijven realiseren.
19 mrt 2009 10u01
Bron: SVH
zie ook rubriek