Digitale borstfoto spoort borstkanker eerder op

Borstkanker kan voortaan sneller opgespoord worden met digitale borstfoto’s (mammografieën). Minister Klink heeft gisteren het startsein voor een nieuw landelijk systeem, waarbij borstfoto’s voortaan alleen nog maar digitaal worden gemaakt.
Jaarlijks worden van circa 900.000 vrouwen borstfoto’s gemaakt binnen het landelijk bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Deze foto’s zijn straks digitaal beschikbaar.

De digitalisering verbetert de kwaliteit van de foto’s, waardoor eventuele afwijkingen sneller opgespoord worden. Voor de zomer van 2009 zal de helft van alle apparatuur in Nederland digitaal zijn, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu (RIVM).

Vrouwen die aan het onderzoek meedoen, zullen er weinig van merken, want de manier waarop de foto’s worden genomen blijft hetzelfde. Het RIVM verwacht echter dat met deze techniek borstkanker in een eerder stadium kan worden ontdekt.

Radiologen kunnen bovendien efficienter werken doordat met het nieuwe systeem voortaan alle informatie digitaal beschikbaar is. Daardoor kan de diagnose sneller en beter worden gesteld en wordt de kans op herstel groter.

Bijkomstig voordeel voor vrouwen: de laborant kan in één oogopslag zien of de foto gelukt is. Je hoeft dus niet terug te komen in het geval dat niet zo is.

Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks 750 vrouwen minder aan borstkanker.
20 mrt 2009 09u09
zie ook rubriek