Rusthuisfactuur niet meer voor kinderen

Veel kinderen zullen in de toekomst niet meer moeten betalen voor hun ouders die in het rusthuis verblijven. En diegenen die wel nog onderhoudsplichtig zijn, zullen veel minder geld moeten neertellen. Daarover ligt een wetsvoorstel op tafel in de commissie Volksgezondheid.
als rusthuisbewoners nu hun maandelijkse kostprijs niet kunnen betalen, legt het ocmw het verschil bij. Het ocmw vordert dat bedrag op zijn beurt terug van de kinderen.

OCMW zal moeten betalen
als het wetsvoorstel, in de Kamer door Open Vld en CD&V ingediend, wordt aanvaard, dan zal het OCMW veel vaker alleen opdraaien voor de rusthuisfactuur. Het bepaalt immers dat het maximumbedrag dat het OCMW maandelijks kan terugvorderen, daalt van 902 euro naar 375 euro. Bovendien wordt de inkomensgrens een stuk verhoogd: wie een gemiddeld inkomen heeft, hoeft niets meer te betalen voor zijn ouders.

Alarmbel luiden
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en hun Brusselse en Waalse tegenhanger trekken gezamenlijk aan de alarmbel in een open brief. "Open Vld en CD&V zeggen wel dat ze voorstander zijn van de familiale solidariteit, maar de toepassing wordt zo beperkt dat het systeem wordt uitgehold", luidt het.
23 mrt 2009 08u54
Bron: De Morgen
zie ook rubriek