N-VA pleit voor Vlaamse aanvullende zorgverzekering

N-VA wil dat Vlaanderen start met een Vlaamse aanvullende zorgverzekering (VAZ). Die verzekering moet alle zorgen tot en met een tweepersoonskamer dekken, waardoor men volgens N-VA strikt genomen geen extra hospitalisatieverzekering meer moet afsluiten. N-VA gaat uit van een maximale kostprijs van 100 euro per volwassen Vlaming per jaar. "Dit is sociale zekerheid op Vlaams niveau", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever.
kosten doorrekenen
Volgens N-VA-senator en gezondheidsspecialist Louis Ide is het probleem acuut en is er sprake van een vicieuze cirkel. De premies voor hospitalisatieverzekeringen blijven stijgen. Dat komt onder meer omdat de ziekenhuiskosten van patiënten met een hospitalisatieverzekering stijgen. Daardoor verhogen de kosten voor de verzekeraars. Die rekenen die kosten op hun beurt door in hogere verzekeringspremies. Bovendien heeft meer dan de helft van de mensen geen particuliere hospitalisatieverzekering.

100 euro per Vlaming
Om het probleem van de steeds duurdere hospitalisatieverzekeringen op te lossen, pleit N-VA voor een aanvullende zorgverzekering op Vlaams niveau. Die verzekering zou dan alle zorgen dekken tot op het niveau van tweepersoonskamers. Luxekosten (bv. éénpersoonskamers) vallen wel buiten de dekking, maar in principe heeft men geen aparte hospitalisatieverzekering meer nodig. N-VA denkt aan een kostprijs van 482 miljoen euro, of maximaal 100 euro per Vlaming afhankelijk van hoeveel de Vlaamse overheid zelf wil bijdragen.

Communautaire verschillen
Wie toch een private aanvullende hospitalisatieverzekering wil afsluiten (bv. voor éénpersoonskamers) zal volgens N-VA ook minder moeten betalen. N-VA rekent daarvoor op de medewerking van de verzekeraars. "Aangezien de ereloon- en kamersupplementen in Vlaanderen beduidend lager liggen dan in Wallonië en Brussel, moeten de premies voor een Vlaams hospitalisatieverzekering naar omlaag", luidt de redenering. Voor de werkgevers zou de regeling een lastenverlaging betekenen.

Franstalige aanvallen
De keuze om voort te bouwen op de bestaande Vlaamse zorgverzekering is geen toeval. Die zorgverzekering werd meermaals aangevallen door de Franstaligen, maar weerstond de toetssteen van alle mogelijke juridische procedures.

"Vlaamse sociale zekerheid"
N-VA-voorzitter Bart De Wever spreekt van "een solide basis voor Vlaamse sociale zekerheid" en een voorbeeld van hoe Vlaanderen in afwachting van een staatshervorming "expansief kan omgaan met zijn bevoegdheden". "Dit is sociale zekerheid op Vlaams niveau, alleen mogen we het zo niet noemen of ze slepen ons weer voor het Grondwettelijk Hof. En dan winnen ze, want we zijn niet bevoegd om sociale zekerheid te maken. Maar dit is sociale zekerheid. Dit is een solidair systeem. Iedereen draagt bij en iedereen wordt verzekerd", aldus De Wever.
25 mrt 2009 08u59
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek