Uitbreiding euthanasiewet wenselijk volgens verpleegkundigen

De overgrote meerderheid van de verpleegkundigen van pediatrische intensieve zorgafdelingen in België vindt dat de huidige euthanasiewetgeving moet worden uitgebreid naar minderjarigen. Dit zou het beëindigen van het leven van een kind in bepaalde gevallen wettelijk mogelijk maken. In de praktijk wordt euthanasie bij minderjarigen immers nu al toegepast, hoewel het niet legaal is. Dat blijkt uit een studie van Els Inghelbrecht en prof. dr. Luc Deliens van de Vrije Universiteit Brussel.
Uit een enquête bij 141 verpleegkundigen van vijf verschillende pediatrische intensieve zorgafdelingen blijkt dat euthanasie bij kinderen in de praktijk geregeld wordt toegepast. 85 procent van de ondervraagden kreeg reeds te maken met een minderjarige patiënt voor wie een medische beslissing aan het levenseinde werd genomen. In 88 procent van deze onderzochte kinderen werd een niet-behandelbeslissing genomen; in 72 procent werd pijn- en/of symptoombestrijding opgedreven met een mogelijk levensverkortend effect. In 34 procent van de gevallen werden middelen toegediend met het uitdrukkelijk doel het levenseinde van het kind te bespoedigen. Deze vorm van levensbeëindiging bij minderjarigen is echter nog steeds verboden door de wet.

De verpleegkundigen gaven ook aan in de meeste gevallen erg nauw betrokken te zijn bij dergelijke beslissingen. In 17 procent van de gevallen werd de beslissing door hen zelf geïnitieerd, en in vijftig procent waren ze betrokken in het besluitvormingsproces. In maar liefst 90 procent van de gevallen hadden ze een rol in de eigenlijke uitvoering van de beslissing.
Slechts 6 procent van de ondervraagde verpleegkundigen vindt het ethisch altijd fout om het overlijden van een kind te versnellen. Maar liefst 78 procent gaat akkoord om in sommige gevallen mee te werken door een levensverkortend middel toe te dienen, en een overgrote meerderheid van 89 procent vindt dat de wetgeving moet worden aangepast om in sommige gevallen het beëindigen van het leven van een kind wettelijk mogelijk te maken. Bovendien zouden verpleegkundigen meer moeten betrokken worden in publieke debatten over het uitbreiden van de euthanasiewet naar minderjarigen, omdat zij vaak de uitvoerders zijn en van op de eerste rij een duidelijke visie hebben over dergelijke beslissingen bij terminaal zieke kinderen.

De studie verscheen onlangs in het American Journal of Critical Care.
26 mrt 2009 09u02