Farmaceutische industrie protesteert tegen promotie goedkope geneesmiddelen

Pharma.be, de koepelorganisatie van de innovatieve farmaceutische industrie, en een twintigtal farmaceutische bedrijven vechten bij de Raad van State het (tarief)akkoord aan dat artsen en ziekenfondsen eind vorig bereikten. Ze struikelen over een passage waarin het goedkope geneesmiddel gepromoot wordt. Dat vernam het medisch weekblad de Huisarts bij Pharma.be.
Pharma.be en een twintigtal innovatieve farmaceutische bedrijven trekken naar de Raad van State. Ze vragen de annulering van punt 6a van de conventie die artsen en ziekenfondsen in december vorig jaar sloten. In het bewuste artikel in de conventie spreken de onderhandelaars (artsen en ziekenfondsen) af dat ze “het voorschrijven van de minst dure molecules bij een startbehandeling willen bevorderen”.

Pharma.be en de farmaceutische bedrijven benadrukken dat het hen er niet om te doen is de hele conventie te laten annuleren, maar dat het gaat om een ‘kleine chirurgische ingreep’. De farmaceutische industrie benadrukt tevens dat dit geen aanval is op de artsen die de conventie mee hebben onderhandeld. “We weten dat de marge die de onderhandelaars aangeboden kregen om besparingen in de geneesmiddelensector te zoeken, erg klein was. We willen evenmin het overlegmodel ondermijnen. Dit is een alarmkreet en houdt een aanbod in van de innovatieve farmaceutische sector aan de overheid om rond de tafel te gaan zitten.”

De innovatieve farmaceutische bedrijven vinden artikel 6a een dolk in de rug van de bedrijven de laatste jaren al heel wat inspanningen hebben geleverd, via besparingen allerhande en een taks van 8% op de omzet. Volgens Leo Neels van Pharma.be houdt artikel 6a een discriminatie in tussen moleculen: geneesmiddelen onder brevet van een molecule tegenover geneesmiddelen na brevet of generieken van een andere molecule. “Men vertrekt vanuit het foute standpunt dat een geneesmiddel onder brevet in de meeste gevallen te vervangen valt door de eerste generiek van deze klasse. Maar de equivalentie is enkel aangetoond tussen het generiek en zijn origineel.”

De maatregel negeert de waarde van innovatie aanwezig in verschillende moleculen binnen een klasse. “De CTG heeft deze waarde nochtans minutieus bestudeerd alvorens groen licht te geven voor de terugbetaling. Is het niet paradoxaal dat men eerst beslist een middel terug te betalen om het gebruik ervan daarna te ontmoedigen?”, vraagt men zich bij Pharma.be af, dat er tevens op wijst dat deze maatregel catastrofale gevolgen kan hebben voor de R&D in de farmaceutische industrie.
26 mrt 2009 09u03
meer over
zie ook rubriek