Eén huisarts op drie is 55 jaar of ouder

Meer dan één huisarts op drie is ouder dan 55 jaar. Dat is van de opmerkelijke gegevens die het medisch weekblad de Huisarts haalt uit een analyse van de gegevens van het FMC, een databank van actieve huisartsen. Iets meer dan 7% van de nog actieve huisartsen is zelfs de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar gepasseerd.
De afgelopen weken luidden verschillende huisartsenorganisaties de alarmklok: de wachtdienst door huisartsen tijdens weekavonden en in het weekend komt in het gedrang. Zeker wanneer het voorstel van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (bvas) het haalt waardoor huisartsen ouder dan 60 jaar niet langer verplicht zouden (kunnen) worden om in het systeem van de wachtdienst mee te draaien. Aan de hand van de gegevens van het FMC, een databank van actieve huisartsen, ging het medisch weekblad de Huisarts na wat de impact hiervan zou zijn.

Eerste opmerkelijke vaststelling: meer dan een derde van de actieve huisartsen (35%) is 55 jaar of ouder. Ze zijn in totaal met meer dan 4.000 op de 12.000 huisartsen die door het riziv als actieve huisartsen beschouwd worden. 869 nog actieve huisartsen hebben de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en zijn 65 of ouder. Uit de gegevens van het FMC blijkt dat het hier vaak (670) gaat om huisartsen die nog steeds een praktijk hebben met een gemiddelde activiteit. 409 huisartsen die nog steeds een praktijk hebben zijn zelfs ouder dan 70 jaar.

Keren we terug naar het voorstel om huisartsen niet langer wachtdiensten te laten doen vanaf hun zestigste verjaardag. 835 huisartsen zijn tussen 60 en 65 jaar en zouden dus meteen vrijgesteld worden. 2.547 huisartsen hebben een leeftijd tussen 55 en 60 jaar en zouden dus binnen maximaal vijf jaar vrijgesteld worden van wachtdiensten. De 3.382 huisartsen tussen 55 en 65 jaar behoren tot de meest actieve binnen de beroepsgroep: 2.775 onder hen hebben een praktijk die gelijk is aan of groter dan een gemiddelde praktijk.
26 mrt 2009 09u04
zie ook rubriek