Genotmiddelengebruik bij jongeren voorbije jaren opvallend gedaald

In tegenstelling tot recente, alarmerende mediaberichten is het gebruik van tabak, alcohol en cannabis bij jongeren van vijftien en zestien de voorbije jaren duidelijk gedaald in ons land. Dat blijkt uit de nieuwe Europese studie van ESPAD. De resultaten worden op donderdag 26 maart bekendgemaakt door de onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel.
Het aantal vijftien- en zestienjarigen dat tabak, alcohol en cannabis gebruikt, is de voorbije vier jaar opvallend gedaald. België volgt hiermee eenzelfde positieve trend als in de meeste West-Europese landen. Dit blijkt uit de nieuwe studie van ESPAD (European School Survey Project on alcohol and other drugs), dat om de vier jaar een grootschalig onderzoek uitvoert bij meer dan 100.000 jongeren in zowat alle Europese landen.

Volgens Patrick Lambrecht van de Vrije Universiteit Brussel, die het Belgische luik van deze internationale studie coördineert, is deze daling hoopgevend. De onderzoekers benadrukken echter dat de focus van het preventiewerk op dit risicogedrag zeker niet mag verslappen, en dat de overheid en het preventiewerk zeker specifiek aandacht moeten blijven hebben voor cannabisgerelateerde problemen. Het is de eerste keer dat de ESPAD-studie een luik wijdt aan sociale en gezondheidsproblemen bij cannabisgebruikers.
26 mrt 2009 09u09