Een op zes Britse psychiaters wil homo 'genezen'

Ongeveer een op de zes Britse psychiaters en therapeuten heeft patiënten behandeld voor homoseksuele gevoelens, in de hoop ze heteroseksueel te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van University College in Londen, waaruit de Britse krant The Independent donderdag citeerde.
Dat blijkt uit een onderzoek van University College in Londen, dat in wetenschappelijk tijdschrift BMC Psychiatry verscheen.

Terugdringen
In totaal werden 1.400 psychiaters en therapeuten ondervraagd. Een ‘significante minderheid’ van 17 procent geeft toe in ieder geval één keer op het verzoek van patiënten te zijn ingegaan om hun homoseksuele gevoelens ‘terug te dringen’.

En 4 procent zegt bereid te zijn daadwerkelijk te proberen de seksuele voorkeur van patiënten te veranderen.

Onethisch
Professor Michael King van de University College noemt de uitslag van het onderzoek 'schokkend' en 'onethisch' en zegt verwacht te hebben dat de classificatie van homoseksualiteit als ziekte achterhaald was.

‘We weten dat pogingen om de seksuele geaardheid van mensen te veranderen weinig nut hebben en zelfs flinke schade kunnen berokkenen,' zegt King tegen de BBC. ‘Het is verontrustend dat een significante groep dat negeert, zelfs al hadden ze de juiste bedoelingen.’
27 mrt 2009 09u02
zie ook rubriek