Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 27 maart 2009

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Veerle Heeren
De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit dat het toepassingsgebied van de Integrale Jeugdhulp en van de regio's Integrale Jeugdhulp afbakent en de beleidsafstemming Integrale Jeugdhulp regelt. Bedoeling is om niet-professionele vertegenwoordigers van minderjarigen en ouders die lid zijn van de Regionale Stuurgroepen onder de wet over de rechten van de vrijwilliger te laten vallen, zodat zij als vrijwilliger van een beter statuut kunnen genieten en de situatie voor alle vertegenwoordigers in de verschillende overlegorganen in de regio's Integrale Jeugdhulp wordt gelijkgesteld.

De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2009 een subsidie toe van 655.000 euro aan de vzw Ondersteuningsstructuur Bijzondere jeugdzorg in Brussel, voor het organiseren van het project 'Ondersteuning van de Bijzondere Jeugdbijstand'. De subsidie is bedoeld voor personeelskosten en werkingsmiddelen.


De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2009 een subsidie toe van 360.000 euro aan de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde in Gent voor het voortzetten van het residentiële kortdurende jongerenprogramma De Sleutel, een behandelingscentrum voor minderjarigen met een verslavingsproblematiek.


De Vlaamse Gemeenschap financiert negen Vlaamse expertisecentra voor dementie, verspreid over Vlaanderen. Voor een optimale samenwerking is het overkoepelend en coördinerend Expertisecentrum dementie Vlaanderen vzw opgericht. De Vlaamse Regering keurt nu het convenant goed tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw in Wilrijk, en kent voor het werkjaar 2009 een subsidie toe van 167.000 euro.


Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over de organisatie van opvoedingsondersteuning. Het regelt onder meer de organisatie en de opdrachten van het lokaal beleid in verband met opvoedingsondersteuning, de taken van de Vlaamse coördinatoren opvoedingsondersteuning en de organisatie en de werking van het Vlaams Expertisecentrum voor Opvoedingsondersteuning.
De Vlaamse Regering kent voor 2009 een subsidie toe van 175.000 euro aan het Medisch Sociaal Opvangcentrum van Antwerpen voor de organisatie van de Vlaamse coördinatie van spuitenruil. Door injecterende druggebruikers te voorzien in steriel materiaal en door gebruikte naalden te verzamelen, tracht de overheid om de gezondheidsschade door infectieziekten bij deze doelgroep, hun omgeving en de rest van de maatschappij, te beperken. Tegelijk keurt ze de voorstellen goed voor nieuwe convenanten met de Medisch Sociale Opvangcentra voor de uitvoering van het Vlaams programma spuitenruil in de periode 2009-2011 en verleent delegatie aan de Vlaamse minister bevoegd voor gezondheidsbeleid om tijdens de looptijd van deze convenanten jaarlijks subsidies toe te kennen.
De Vlaamse Regering keurt een besluit goed dat het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap (VAPH) een reglementaire grondslag geeft voor de organisatie en subsidiëring van de opvang van personen met een handicap in een noodsituatie. Het kan gaan om personen met een handicap die, ofwel al ondersteuning krijgen eventueel van een voorziening erkend en gesubsidieerd door het VAPH of geregistreerd zijn bij de Centrale Registratie Zorgvragen, ofwel nog niet geregistreerd zijn en nog geen dossier bij het VAPH hebben.
De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over de zorg- en bijstandsverlening in de thuiszorg. Het komt tegemoet aan de problematiek van de rechtsonzekerheid - door onder meer de introductie van zorgkundigen - die zich het meest acuut stelt bij de doelgroep van de verzorgenden, die tewerkgesteld worden door de diensten voor gezinszorg. Het uitvoeringsbesluit komt in de plaats van het huidige statuut van de verzorgende in de thuiszorg.
De Vlaamse Regering kent voor dit jaar 289.000 euro subsidie toe aan vzw De Grote Robijn voor het organiseren van het project crisisontheming als time out 'La Strada'.
In het kader van de Bijzondere Jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering voor dit werkingsjaar volgende subsidies toe: 645.000 euro aan de vzw Alba in Brussel voor de organisatie van onthemende projecten en voor het stimuleren en ondersteunen van innovatie; en 241.000 euro aan vzw Albezon in Gent voor het organiseren van individuele onthemings-, integratie- en ervaringsprojecten.
In het kader van de Bijzondere Jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering voor dit werkingsjaar volgende pedagogische projecten subsidies toe: 167.000 euro aan vzw Jongerencentrum CIDAR in Kortenberg voor de ondersteuning van het onderwijsaanbod CIDAR; 193.000 euro aan vzw Oranjehuis in Kortrijk voor het Trainingscentrum en 165.000 euro aan vzw Binnenstad in Brugge voor het project Prusik.
In het kader van de Bijzondere Jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering voor dit jaar 202.000 euro subsidie toe aan vzw Jongerenwerking Pieter Simenon in Lommel voor het project gestructureerde kortdurende residentiële begeleiding.
30 mrt 2009 09u09
meer over
zie ook rubriek