Een op vijf teken kan Lyme veroorzaken

Een op de vijf teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek dat de Wageningen Universiteit vandaag heeft gepresenteerd in het kader van de Week van de Teek. In de tweede helft van vorig jaar was ruim 19 procent van de beestjes besmet. In 2007 was de besmettingsgraad tien procent, in 2006 was dat 24 procent.
De meeste tekenbeten vinden volgens de universiteit plaats in het weekeinde. Met name zondag is een 'populaire' dag, omdat dan relatief veel mensen in de natuur of in de tuin zijn. Mensen lopen de meeste kans op een beet tussen mei en juli, met een piek in juni. Mensen tussen de 50 en 59 jaar worden het vaakst slachtoffer.

Zenuwstelsel aantasten
Uit het onderzoek blijkt verder dat het gemiddeld aantal teken per locatie daalt. Lag dat gemiddelde in het laatste halfjaar van 2006 nog op 27, in de laatste helft van 2008 was het gezakt tot dertien. Onduidelijk is waardoor deze afname wordt veroorzaakt.

De beet van een teek die besmet is met de borrelia-bacterie kan bij mensen de ziekte van lyme veroorzaken. De ziekte kan het zenuwstelsel aantasten en gewrichtsontstekingen en hartaandoeningen veroorzaken. Met een antibioticumkuur is de ziekte vaak goed te behandelen. De ziekte van lyme is niet besmettelijk.
01 apr 2009 08u43
Bron: De Morgen
zie ook rubriek