Belg kocht minder voorschriftvrije medicatie

Het aantal voorschriftvrije geneesmiddelen (VVG's) en verzorgingsproducten die de Belg bij zijn apotheker koopt, lag vorig jaar opvallend lager dan de vorige jaren. Dat schrijft het tijdschrift de Apotheker op basis van cijfers van het Instituut voor Medische Statistiek IMS Health.
Vanaf het tweede kwartaal van 2008 tot het einde van het jaar was er een opmerkelijk lagere groei merkbaar bij de verkoop van voorschriftvrije geneesmiddelen en verzorgingsproducten. Die daling zou alles te maken kunnen hebben met de economische crisis, schrijft de apotheker.

Griepprik
In januari 2009 werd de neerwaartse trend echter plots gebroken en werden meer VVG's en verzorgingsproducten verkocht dan in januari 2008 - zelfs meer dan gemiddeld over heel 2008. Volgens John De Man van IMS Health heeft dat alles te maken met de strenge winter- en grieppiek waar BelgiŽ in januari mee geconfronteerd werd en die er zelfs voor heeft gezorgd dat de uitgaven in de apotheek ook begin februari op peil zijn gebleven.

Dat effect is nu echter voorbij. Bewijs daarvan is dat de Belgen in februari alweer de vinger op de knip hielden voor VVG's en verzorgingsproducten. "Het is afwachten hoe de markt de volgende maanden zal evolueren en of de dip van vorig jaar een tijdelijk fenomeen was", luidt het.
01 apr 2009 08u47
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek