Stoppen met roken per sms werkt

Stoppen met roken per sms werkt. 70 procent van de deelnemers aan het rookstopprogramma van het Onafhankelijk Ziekenfonds is effectief gestopt. Het programma bestaat uit psychologische ondersteuning in groep en uit opvolging via sms. De sms'en werden als heel waardevol beschouwd door de stoppende rokers.
Groepsessies
Om de rokers van hun ongezonde gewoonte af te helpen, werkten de Onafhankelijke ziekenfondsen voor leden en niet-leden een programma uit dat uit zes groepssessies van telkens 2 uur bestaat en begeleid wordt door een gezondheidspsycholoog.

Motivatie per sms
Naast het groepsprogramma kunnen de deelnemers, als ze dat wensen, gebruikmaken van een extra ondersteuning via sms. Gedurende tien weken ontvangen ze dagelijks een motiverende en gepersonaliseerde sms-boodschap. De boodschap is aangepast aan de fase waarin de deelnemer zich bevindt: nog niet gestopt met roken, gestopt met roken of hervallen (opnieuw begonnen met roken).

Negentwintig procent van de Belgen rookt, terwijl roken een belangrijke oorzaak is van kanker, hart- en vaatziekten, chronische aandoeningen van de luchtwegen enzovoort, aldus nog de Landsbond, die zeven ziekenfondsen met in totaal ruim 1.940.000 leden verenigt.
02 apr 2009 09u24
Bron: De Morgen
zie ook rubriek