Een chirurg op drie bereid tot maagoperatie zonder medische reden

Een op drie chirurgen is bereid bij een zwaarlijvige patiŽnt een maagoperatie uit te voeren, zelfs als daar de vereiste medische criteria niet voor aanwezig zijn en het ziekenfonds de operatie niet terugbetaalt. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij Test-Aankoop een vrouw met overgewicht naar 39 ziekenhuizen stuurde.
Body Mass Index
Het ging om vrouw van 30 met een body mass index (bmi) van 36 en zonder gezondheidsproblemen die te wijten zijn aan haar overgewicht. Medisch gezien is een ingreep zoals het plaatsen van een maagring, bypass of sleeve volgens Test-Aankoop pas verantwoord vanaf een bmi van 40, of vanaf 35 indien de zwaarlijvigheid ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt.

riziv
Het riziv betaalt de operatie terug bij een BMI vanaf 40, op voorwaarde dat men minimum een jaar een dieet volgt en nadien wordt opgevolgd. als de patiŽnt aan diabetes lijdt, wordt de operatie al vanaf een BMI van 35 terugbetaald.

Een op drie opereert
"Een derde van de chirurgen stemde ermee in de patiŽnte te opereren ondanks haar BMI van 36, zonder gezondheidsproblemen door overgewicht", aldus Test-Aankoop. Bijna 33 procent weigerde, onder meer omwille van het financiŽle argument, en suggereerde een andere oplossing. Het vaakst werd hierbij de plaatsing van een maagballon voorgesteld.
02 apr 2009 09u26
Bron: De Morgen
zie ook rubriek