De zorgtrajecten eindelijk op de rails

Vanochtend is het Comité van de verzekering voor geneeskundige verzorging samengekomen om de laatste modaliteiten goed te keuren voor het contract van de zorgtrajecten. Dit contract bepaalt de opzet en opvolging van de chronisch zieken via huisarts en geneesheer-specialist en treedt in werking vanaf 01/06/2009.
De Onafhankelijke ziekenfondsen zijn tevreden dat de zorgtrajecten, waaraan zij actief hebben meegewerkt, eindelijk van start kunnen gaan. Ze onderstrepen de voordelen van dit project voor alle betrokken partijen.

Ten eerste de patiënt die, door zich vrijwillig te engageren binnen het zorgtraject, geen persoonlijk aandeel moet betalen bij zijn huisarts of specialist. Beter geïnformeerd en opgevolgd, zal hij ook beter verzorgd worden

Ten tweede de zorgverstrekker. De huisarts krijgt, binnen het zorgtraject, een centrale rol, zodat hij de patiënt beter kan opvolgen tijdens de therapeutische behandeling. Binnen deze coördinerende rol wordt de huisarts gesteund door de expertise van een geneesheer-specialist.

Ten derde hebben ook de apothekers, voor de levering van zelfhulpmateriaal, en verplegers, als educatoren, een belangrijke plaats in de begeleiding van de patiënt.

Tot slot ook de ziekenfondsen. Ze krijgen eveneens een centrale functie: patiënten informeren, terugbetalen van de geneeskundige verstrekkingen, deelnemen aan de evaluatie van de zorgtrajecten.

Wat is een zorgtraject ?
Ter herinnering, de « zorgtrajecten » zijn een samenwerkingscontract tussen enerzijds de patiënt die lijdt aan een chronische aandoening en anderzijds de huisarts en de geneesheer-specialist. Het is het ziekenfonds dat het contract tussen de drie partijen ontvangt en instaat voor de betaling van de honoraria van de zorgprofessionals. De patiënt moet geen persoonlijk aandeel meer betalen en geniet van een terugbetaling van de medische toestellen die hij nodig heeft. Tijdens een pilootfase worden 2 aandoeningen behandeld: Diabetes Type 2 en chronische nierinsufficiëntie. Zo’n 72.000 diabetici en 6.000 chronische nierpatiënten worden nu binnen de zorgtrajecten opgenomen.