Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 3 april 2009

Op voorstel van minister Veerle Heeren
  • De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke herverdeling van een provisioneel krediet ten belope van 450.000 euro. Het krediet wordt gebruikt om de subsidies per VTE op te trekken bij die autonome centra voor algemeen welzijnswerk waar die momenteel het laagst zijn.
  • De Vlaamse Regering verlengt de subsidies van de volgende centra voor algemeen welzijnswerk tot 30 april 2010: De Mare vzw in Antwerpen, De Viersprong vzw in Brugge, Archipel vzw in Brussel, 't Dak - Teledienst vzw in Dendermonde, Zuid Oost-Vlaanderen vzw in Ronse, Visserij vzw in Gent, Sonar vzw in Hasselt, De Papaver vzw in Ieper, Stimulans vzw in Kortrijk, Regio Leuven vzw in Leuven, Het Welzijnshuis vzw in Willebroek en De Kempen vzw in Herentals. Het gaat om een totaal bedrag van 981.000 euro voor de uitvoering van de omzendbrief over de opvang van verkeersslachtoffers, de opvang van minderjarige slachtoffers en de ondersteuning van de vrijwilligerswerking bij de hulpverlening aan slachtoffers.
  • De Vlaamse Regering verlengt de overeenkomst met het Samenwerkingsverband Federatie van Diensten voor geestelijke gezondheidszorg (FDGG) en Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI) met drie jaar, tot 31 december 2011. De overeenkomst beoogt de ondersteuning van acties in de sector van de centra voor geestelijke gezondheidszorg rond suïcidepreventie, kindermishandeling' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>kindermishandeling en daderhulp. Voor 2009 wordt een subsidie van 145.000 euro voorzien.
  • De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2009 subsidies toe van 212.500 euro aan de vzw Tonuso in Brussel, voor het project Intensieve Trajectbegeleiding (De PIT); 217.900 euro aan de vzw Oranjehuis in Kortrijk voor het project Contextbegeleiding en 155.000 euro aan de vzw Oikonde Tielt, voor het jongerenproject Integratie door participatie. Het gaat om projecten rond intensieve contextbegeleiding voor jongeren in een problematische opvoedingssituatie of die een misdrijf hebben gepleegd.
  • De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2009 subsidies toe aan de Ondersteuningsteams Allochtonen Bijzondere Jeugdbijstand als tegemoetkoming in de werkingskosten en loonlasten van het personeel. Het gaat om 144.000 euro voor vzw OTA Antwerpen, 108.000 euro voor vzw OTA Limburg, 79.000 euro voor OTA Oost- & West-Vlaanderen, en 75.000 euro voor OTA Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De OTA's beogen de interculturele deskundigheid in de Bijzondere Jeugdbijstand te optimaliseren, zodat de hulpverlening zo adequaat mogelijk verloopt ongeacht de etnisch-culturele afkomst van de cliënt.
  • De Vlaamse Regering kent voor 2009 een gezamenlijke subsidie van 443.000 euro toe aan de Centra voor de Opsporing van aangeboren Metabole Aandoeningen voor de opsporing van 9 aangeboren metabole aandoeningen bij alle pasgeborenen in Vlaanderen.
  • De Vlaamse Regering keurt het convenant 2009-2011 goed tussen de Vlaamse Gemeenschap en de vzw Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg voor onder meer wetenschappelijk onderbouwd en praktijkrelevant advies, het ter beschikking stellen van informatie aan de Centra voor Leerlingenbegeleiding, het uitwerken, toetsen aan de praktijk en verspreiden van methodieken en materialen en het nemen van vormingsinitatieven.
  • De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de erkenningsvoorwaarden en de subsidienormen voor de voorzieningen van de Bijzondere Jeugdbijstand. De wijziging beoogt de subsidiebarema's voor het verblijf van pleegkinderen te verhogen en het subsidiëringsmechanisme te actualiseren. Tegelijk wordt een rechtzetting doorgevoerd rond de subsidiëring voor het verblijf van minderjarigen die begeleid zelfstandig wonen.
  • De Vlaamse Regering wil dat gezinnen ook in de zelfstandige kinderopvang de opvang volgens hun inkomen kunnen betalen. Mini-crèches, zelfstandige kinderdagverblijven en zelfstandige onthaalouders kiezen zelf of ze met het inkomensgerelateerde systeem willen werken. Het beheer van de aanrekeningen kan gebeuren door de voorziening zelf of door Kind en gezin. Kind en Gezin kan deze opdracht uitbesteden. De Vlaamse Regering wijst nu het debiteurenbeheer bij de inkomensgerelateerde opvang bij zelfstandige opvangvoorzieningen toe.
  • De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed met de aanvullende programmatiecriteria en erkenningsnormen waaraan de zorgprogramma's cardiale pathologie B moeten voldoen om erkend te worden. Door dit besluit wordt het aantal vestigingsplaatsen beperkt tot maximaal 16 in Vlaanderen. Op het vlak van de medische omkadering en activiteitenniveau worden strengere normen ingebouwd. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
06 apr 2009 10u03
meer over
zie ook rubriek