Vroeg opsporen prostaatkanker loont

Vroegopsporing van prostaatkanker kan de sterfte met 20 procent verminderen. Dat blijkt uit een wereldwijde studie waaraan ook 10.000 Antwerpse mannen deelnamen. De resultaten werden in de verf gezet bij de viering van tien jaar Oncologisch Centrum Antwerpen. Dr. Vera Nelen van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne wees op de baten van vroegopsporing, maar waarschuwde ook voor overbehandeling.
Vroegopsporing loont
Aan de European Randomized Study of screening for Prostate Cancer namen acht centra deel. Antwerpen was een van de pioniers. De studie is uitgevoerd met de steun van de Provincie Antwerpen. De resultaten zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Uit de resultaten blijkt dat vroegopsporing loont. Er zijn wel enkel bewezen effecten voor mannen van 55 tot 59 jaar en er is sprake van overdiagnose. Men moet namelijk 1.410 mannen screenen om één leven te redden en 48 mannen behandelen om één leven te redden.

Meest voorkomende mannenkanker
Nelen wijst erop dat een derde van de aangetroffen kanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>prostaatkankers "actieve opvolging" vraagt. prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen in Vlaanderen en de derde doodsoorzaak door kanker bij mannen, na long- en dikkedarmkanker. De Antwerpse studie verliep in samenwerking met het Provinciaal Instituut voor hygiëne, de stad en het OCMW Antwerpen. In Antwerpen waren de huisartsen nauw betrokken bij het programma. Zij waren verantwoordelijk voor verdere diagnose en eventuele behandeling. Naar aanleiding van het tienjarige bestaan werden ook een aantal patiëntenverenigingen voorgesteld voor kankerpatiënten.
07 apr 2009 09u20
Bron: De Morgen
zie ook rubriek