Grote verbetering hoortoestellen op komst

Mensen die een hoortoestel dragen, zullen binnen afzienbare tijd bijna net zo natuurlijk kunnen horen als anderen. Duitse ingenieurs zijn benaderd om de natuurlijke hersenactiviteit voor horen na te maken voor apparaatjes. Dat zegt cognitiewetenschapper Lars Riecke in Research Magazine, een tijdschrift van de Universiteit Maastricht.
Onderscheiden
Riecke ontdekte met verschillende soorten onderzoek hoe de hersenen ervoor zorgen dat een normaal horend persoon vloeiend hoort en tegelijkertijd de hoeveelheid geluid van buitenaf schift. Tot het onderscheiden van geluid zijn de meeste hoortoestellen tot nu toe niet in staat.

Steeds meer slechthorenden
Wereldwijd is naar schatting een half miljard mensen slechthorend. Oorartsen verwachten dat dit aantal snel zal stijgen. Over vijf jaar zouden al 700 miljoen mensen minder goed kunnen horen. Hoortoestellen zijn echter geen wondermiddel. Met name in een omgeving met veel verschillende geluiden raakt de drager in de war. Het apparaat geeft alle geluiden even hard door, terwijl de hersenen van een normaal horend persoon het belangrijkste geluid schiften van bijgeluiden.

Vloeiend hoorpatroon
Door het schiften is iemand bijvoorbeeld in staat op een druk treinperron een mobiel telefoongesprek te voeren. Voor een slechthorende is dat uiterst vermoeiend, als het al mogelijk is. Riecke heeft nu aangetoond dat de hersenen leemtes in geluid zelf aanvullen. Zo ontstaat een vloeiend hoorpatroon. Hij legde contact met een ingenieursbureau in het Duitse Bochum, dat het patroon gaat nabootsen voor hoortoestellen. Daarmee zouden ook slechthorenden geluid kunnen filteren, waardoor gesprekken veel beter te volgen zijn.
08 apr 2009 09u23
Bron: De Morgen
zie ook rubriek