Huisbezoek arts moet duurder

Het syndicaat van Vlaamse huisartsen pleit ervoor om de huisbezoeken fors duurder te maken. Meer bepaald stelt ze een stijging voor van 15 euro, wat de huidige prijs van 35 euro op 50 euro zouden brengen. In het weekend wil het syndicaat de prijs opvoeren tot 100 euro. Aanleiding voor de prijsstijging is het bericht dat het aantal huisbezoeken weer in 2008 weer is gestegen met ongeveer 7.000 bezoeken. Het is de eerste keer sinds 5 jaar dat het aantal huisbezoeken toeneemt.
15 miljoen
Het riziv telde vorig jaar meer dan 15 miljoen (15.067.049) huisbezoeken. Dat is opvallend, want sinds 2004 is het aantal huisbezoeken alleen maar afgenomen met zo'n 900.000 per jaar.

Mentaliteit
"We zien een mentaliteit bij onze bevolking om om comfortredenen de huisarts op bezoek te laten komen", zegt Herman Moeremans, voorzitter van het syndicaat van Vlaamse huisartsen. "Ook omdat een huisbezoek nauwelijks duurder is dan een consultatie. Het verschil is zelfs te klein."

Duurder is noodzaak
Het syndicaat wil daarom de prijs van een huisbezoek fors opvoeren. "Dat is echt een noodzaak geworden", aldus Moeremans. "We stellen vast dat we twee huisbezoeken per uur kunnen doen. Aan de huidige tarieven is dat economisch niet meer rendabel."

Meer raadplegingen
Uit de cijfers van het riziv blijkt dat huisartsen vorig jaar 2 miljoen patiŽnten meer over de vloer kregen (31 miljoen raadplegingen in totaal).

Maar die stijging is volledig te wijten aan de zelfstandigen. Die zijn sinds 2008 verzekerd tegen kleine gezondheidsrisico's en gaan daarom sneller naar de huisarts.
14 apr 2009 09u17
Bron: De Morgen
zie ook rubriek