Geen terugbetaling voor wie rechtstreeks naar specialist stapt

Er moet een systeem komen waarbij de patiënt aangemoedigd wordt om eerst via de huisarts te passeren. Dat kan door de terugbetaling te schrappen voor patiënten die zonder doorverwijzing naar de specialist gaan, zo zegt prof. Jan De Maeseneer van de Vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Gent in het medische weekblad 'De Huisarts'.
Terugbetaling jaarlijks terugschroeven
De huisarts heeft de opdracht om open te staan voor alle problemen van de patiënt, hem op een continue wijze te begeleiden en indien nodig door te verwijzen naar de tweede lijn. Maar in de realiteit is de patiënt nagenoeg vrij om naar de specialist te gaan wanneer hij dat zelf wil, zonder eerst de huisarts te consulteren.

Voor de huisarts is het erg moeilijk om zo zijn coördinerende rol uit te voeren, verantwoordt De Maeseneer zijn pleidooi. Hij stelt voor om de terugbetaling voor mensen die rechtstreeks naar de specialist stappen jaarlijks met 10 procent terug te schroeven.

Ook de sociale zekerheid speelt mee in het voorstel van De Maeseneer. "Komen we niet tot een verschuiving van specialistische naar eerstelijnszorg dan wordt de zorg in de toekomst onbetaalbaar met als gevolg privatisering en beperking van de toegang tot de zorg voor maatschappelijk kwetsbare groepen", zo waarschuwt hij.

Tekort aan opleidingsplaatsen
Een ander probleem dat De Maeseneer aankaart, is dat van de opleidingsplaatsen voor huisartsen. "Die opleidingsplaatsen optrekken van 300 tot 360 volstaat niet. De laatste vijf jaar slaagde men er al niet in het quotum in Vlaanderen (180) effectief in te vullen en werden er jaarlijks slechts 120 Vlaamse huisartsen opgeleid", aldus De Maeseneer.
16 apr 2009 09u21
Bron: De Morgen
zie ook rubriek