UGent en Arteveldehogeschool optimaliseren diabeteszorg

De faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen (vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg en vakgroep Inwendige Ziekten) van de Universiteit Gent en de opleidingen Gezondheidszorg/opleidingen diabeteszorg van de Arteveldehogeschool bundelen hun krachten om diabeteszorg te optimaliseren. Ze organiseren een opleidingenreeks voor artsen, apothekers, paramedici, diabeteseducatoren in functie van een multidisciplinair gedeelde zorgbenadering, zodat totaalzorg harmonisch en patiëntgericht gerealiseerd kan worden.
diabetes
De problematiek van diabetes groeit snel, in het bijzonder van type 2 diabetes. Bij type 2 diabetes maakt de alvleesklier te weinig insuline en/of zijn de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline. Deze vorm komt voor vanaf het veertigste jaar en wordt ook ouderdomsdiabetes genoemd. Een effectieve preventie en behandeling van de verwoestende diabetescomplicaties vergen een geoptimaliseerde, multidisciplinaire diabeteszorg.

Effectiviteit en efficiëntie veronderstellen een gecoördineerde samenwerking in teamverband van alle betrokken actoren: artsen, apothekers, paramedici, diabeteseducatoren en andere gezondheidswerkers, elk met een eigen specifieke en complementaire expertise.

Opleiding
Het is de eerste keer dat dergelijke multidisciplinaire vorming georganiseerd wordt. En dit op een moment waarop zowel patiënt als zorgverlener nood heeft aan informatie over de recent door het riziv goedgekeurde zorgtrajecten .

Tijdens de opleiding ligt de nadruk ligt op type 2 diabetes. Naast het uitdiepen van de theoretische kennis gaat de aandacht voornamelijk naar de praktische aspecten van gedeelde zorg, met gebruik van casusbesprekingen. Door de uitwisseling van praktische basishandelingen en theoretische kennis ontstaat een blijvende synergie tussen de cursisten. Netwerking kadert in een gezondheidsbeleid waarin preventie voorop staat.

Gedurende vijf zaterdagvoormiddagen worden volgende thema’s besproken: preventie van obesitas en diabetes - diagnose type 2, zorgtrajecten en practica glycemieregeling en insulinetoediening - orale antidiabetica, incretines, insuline, gevolgd door practica opstarten en aanpassen, insulinetherapie - chronische complicaties: opsporen en behandelen - complexe diabeteszorg in de eerstelijn.

De lesgevers zijn verbonden aan de UGent en/of zijn gastprofessor in de opleiding Postgraduaat diabeteseducator aan de Artveldehogeschool.

Een multidisciplinair samengestelde groep van 30 cursisten volgt de opleiding: 10 huisartsen, 5 studenten master na master in de huisartsgeneeskunde, 11 diabetesverpleegkundigen en 4 diëtisten.
20 apr 2009 15u06
zie ook rubriek