Elk jaar 143.000 kinderen op de spoed

Jaarlijks melden zich circa 142.800 kinderen en jongeren onder 18 jaar aan op de dienst spoedgevallen van een Vlaams ziekenhuis. Jongeren zijn goed voor 10% van alle aanmeldingen. Dat blijkt uit een onderzoek bij achttien Vlaamse ziekenhuizen waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Trends voor Specialisten.
Veel
Op een populatie van 1,2 miljoen min-18-jarigen is dat natuurlijk zeer veel. Het gros betreft banale letsels, vooral aan armen en benen.

arts' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huisarts
Een kleine minderheid was doorverwezen door een (huis)arts. Acht op tien kwam rechtstreeks terecht op de spoed. hospitalisatie was slechts vereist in één geval op 14.

Ernstige, potentieel levensbedreigende verwondingen vormen een kleine minderheid. Twee onafhankelijke experts lichtten het medische handelen van de urgentie-arts door bij 92 kinderen met een ernstige verwonding. De zorgverlening bleek niet altijd ideaal te verlopen -vooral omdat de arts niet goed vertrouwd was met het specifieke karakter van zorg aan kinderen.

Opvolging
De studie vergeleek een jaar na opname de kinderen met een ernstige verwonding met een controlegroep van 265 kinderen die geen ernstig ongeval doormaakten. Een grote groep jongeren (en hun ouders) bleek na een jaar nog ernstige gezondheidsgerelateerde problemen te hebben ten gevolge van het ongeval. Voor bijna één op vijf ging het over fysieke problemen maar ook sociale, emotionele en psychologische moeilijkheden kwamen nog vaak voor.

De onderzoeksresultaten van dit 'Penta-project' gefinancierd door de Vlaamse overheid gaan over 2005, de resultaten werden in 2008 in de gespecialiseerde internationale medische tijdschriften gepubliceerd
21 apr 2009 09u01
zie ook rubriek