Globaal alarm over varkensgriep

Een variant van de varkensgriep heeft in Mexico al minstens 86 dodelijke slachtoffers gemaakt en lijkt zich naar verschillende landen te verspreiden. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor een mogelijke pandemie. In eigen land wordt een informatiecampagne gestart.
In Mexicaanse ziekenhuizen werden al 1.400 mensen opgenomen met griepsymptomen. De overheid van het land gelastte alle massabijeenkomsten af, voor de zondagsmis werden gelovigen naar de beeldbuis verwezen. Het openbare leven in Mexico-stad, waar de griep het hevigst woedt, viel dit weekend dan ook grotendeels stil. Van de regering kregen de Mexicanen het dringende verzoek om af te zien van kussen en handen schudden. Het land kreeg al een lening van 1,5 miljard dollar van de Wereldbank voor gezondheidsprogramma's.

Ondertussen lijkt het erop dat het virus (in werkelijkheid een mengvorm van varkensgriep, menselijke seizoensgriep en vogelgriep) de weg vindt naar steeds meer landen. In de VS bedroeg het aantal bevestigde gevallen van varkensgriep bij mensen gisteren al twintig. Onder meer acht schoolkinderen uit New York bleken wel degelijk besmet met het virus in kwestie.

Canada was gisterenavond laat het derde land waar officieel besmettingen met het virus werden vastgesteld. De autoriteiten van de provincie British Columbia maken melding van twee besmettingen, die van Nova Scotia van vier besmettingen. Het gaat om vier studenten die onlangs een schoolreis naar het zuiden van Mexico maakten.

Daarnaast kwamen vanuit een boel landen nog berichten van 'vermoedelijke' besmettingen. Zo zijn tien Nieuw-Zeelandse schoolkinderen die uit Mexico terugkwamen vermoedelijk besmet met varkensgriep. Frankrijk meldde tot gisterenavond minstens één mogelijk geval, Spanje zeven, Israël één. Buiten Mexico overleed tot nog toe geen enkele patiënt aan het virus.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) beschouwt de toestand als bijzonder ernstig. Secretaris-generaal Margaret Chan bestempelde de situatie als 'een noodgeval van internationale omvang voor de volksgezondheid'. Op de alarmschaal voor pandemierisico krijgt de varkensgriep momenteel een fase 3-quotering op 6. De WGO spoort alle landen aan tot verhoogde waakzaamheid voor ongewone griepgevallen en zware longontstekingen. Vooral Aziatische landen laten nu vliegtuigpassagiers uit Mexico controleren op griepsymptomen.

In eigen land wordt een informatiecampagne gestart voor reizigers die terugkeren uit Mexico of de Verenigde Staten. Aan huisartsen werd gevraagd om alert te zijn. "Een negatief reisadvies is momenteel niet aan de orde", aldus viroloog Marc Van Ranst. "Wel is het zo dat al wie momenteel naar Mexico vertrekt, het er niet leuk zal hebben. Musea en dergelijke zijn immers gesloten." Van Ranst wijst erop dat ons land genoeg medicijnen in huis heeft voor het geval er een pandemie uitbreekt.

Varkensvlees eten, zelfs als het uit Mexico komt, houdt géén risico in, zo laat het federaal voedselagentschap nog weten.

Varkensgriep in zeven vragen


1. Wat is varkensgriep?
De klassieke varkensgriep is een acute respiratoire aandoening die bijna uitsluitend bij varkens voorkomt. De aandoening wordt veroorzaakt door griep van het type A, meer bepaald de H1N1-stam. Er bestaan heel wat varianten van het virus die, net als bij mensen, voortdurend veranderen. Bij varkens zorgt de aandoening wel voor ernstige ziektesymptomen in kuddes, maar de dieren overlijden slechts zelden aan de ziekte. De aandoening die nu de actualiteit haalt, is een mengstam die voor 50 procent uit varkensgriep bestaat, één kwart uit vogelgriep en één kwart uit menselijke seizoensgriep.

2. Is varkensvlees nu nog veilig?
Ja. Niets wijst erop dat vlees van besmette dieren eten gevaarlijk zou zijn. Voorwaarde is wel dat het vlees afdoende gekookt of gebakken is. Een temperatuur van 70 graden Celsius volstaat om het virus te doden.

3. Krijgen mensen wel vaker varkensgriep?
De overdracht op mensen is zeldzaam en gebeurt in de regel ook enkel bij mensen die veel contact hebben met varkens. Dat de varkensgriep wordt overgedragen van mens op mens is nog uitzonderlijker en werd voor deze epidemie nog maar enkele malen vastgesteld. Deze keer is het duidelijk dat de overdracht wel degelijk van mens op mens gebeurt.

4. Hoe kun je besmet raken?
De besmetting verloopt op dezelfde manier als bij de seizoensgriep: door hoesten, niezen, lichaamscontact of het aanraken van besmette oppervlaktes. Hoe groot het risico in al die scenario's precies is, blijft nog onduidelijk.

5. Wat zijn de symptomen van varkensgriep?
De symptomen lijken goed op die van de seizoensgriep en omvatten koorts, gebrek aan eetlust, lusteloosheid, hoesten, keelpijn, misselijkheid en diarree.

6. Hoe wordt de varkensgriep behandeld?
De autoriteiten in de VS hebben al laten weten dat de twee medicijnen die gewoonlijk gebruikt worden tegen griep (tamiflu en relenza) goed lijken te werken bij deze epidemie. Of de huidige griepvaccins ook bescherming bieden tegen de varkensgriep is vooralsnog niet duidelijk.

7. Hoe zit het met de vogelgriep?
De stam die de voorbije jaren verantwoordelijk was voor tientallen doden in Zuidoost-Azië verschilt sterk van de varkensgriep. Bij vogelgriep gaat het om het H5N1-virus, terwijl varkensgriep aangeduid wordt als H1N1. Experts vreesden de voorbije jaren dat de vogelgriep zou kunnen uitgroeien tot een pandemie omdat het virus in staat is heel snel te muteren. In de praktijk bleken nagenoeg alle besmettingen echter gebeurd te zijn bij mensen die in aanraking waren gekomen met vogels. Tot nader order is er geen aanwijzing dat vogelgriep makkelijk van mens op mens kan worden overgedragen.
27 apr 2009 09u04
Bron: De Morgen
zie ook rubriek