Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 24 april 2009

  • De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2009 een subsidie toe aan vzw De Overstap in Antwerpen van 343.000 euro voor het project Youth at Risk Vlaanderen en van 430.600 euro voor het project 'proeftuin gestructureerde begeleiding en opvang van minderjarige delinquenten'. Youth at Risk Vlaanderen is een programma voor jongeren vanaf 16 jaar, die al verscheidene keren in aanraking kwamen met de politie. Het programma wil hen motiveren en aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid. De proeftuinen zijn gericht op jongeren tussen 12 en 18 jaar die een misdrijf hebben gepleegd. Ze willen deze jongeren zo maximaal mogelijk reïntegreren in de maatschappij.
  • De Vlaamse Regering verlengt het samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Waalse Gewest over de integratie van personen met een handicap met drie jaar. Bedoeling van het samenwerkingsakkoord is dat een persoon met een handicap die in het ene deelgebied woont, onder bepaalde voorwaarden toch bijstand kan genieten in het andere deelgebied.
  • De Vlaamse Regering keurt het besluit goed dat de voorwaarden vaststelt voor de experimentele subsidiëring van een aanvullend geïndividualiseerd hulpaanbod in de intersectorale aanpak van knelpuntdossiers. Het besluit maakt de erkenning en subsidiëring mogelijk van knelpuntdossiers binnen Integrale Jeugdhulp. Knelpuntdossiers zijn dossiers van minderjarigen met een hulpvraag voor wie geen gepast aanbod voorhanden is. Via extra te besteden financiële middelen maakt het besluit een flexibele en gecombineerde inzet van hulpaanbod en expertise mogelijk.
  • De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2009 een subsidie van 1,5 miljoen euro toe voor de uitvoering van het project STOP4-7, Samen sterker Terug-Op-Pad, een sterk wetenschappelijk onderbouwd programma voor kinderen tussen vier en zeven jaar. Het bedrag wordt verdeeld over zeven centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning waaraan het project door Kind en gezin in 2009 is toegewezen, en de vzw Vormingscentrum voor de Begeleiding van het Jonge Kind in Gent voor de uitvoering van het project en de halftijdse programmaleider.
  • In het kader van het woonzorgdecreet keurt de Vlaamse Regering principieel twee uitvoeringsbesluiten goed. Het eerste regelt geharmoniseerde procedures rond erkenning, sluiting, aanmelding en het opleggen en betalen van administratieve geldboetes voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen van gebruikers en mantelzorgers; het tweede past de ééngemaakte procedure aan van de voorafgaande vergunning die de programmering van sommige woonzorgvoorzieningen aanstuurt. Hierdoor wordt voorkomen dat de realisatie van nieuwe initiatieven geblokkeerd raakt door vergunningen die niet of veel te laat kunnen worden gerealiseerd. Over beide besluiten wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
  • De Vlaamse Regering beslist principieel tot oprichting van een technische commissie voor de brandveiligheid in de voorzieningen van het beleidsdomein welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Het heeft tot doel om de bestaande commissies of adviesorganen te vervangen door één technische commissie voor het gehele beleidsdomein. Deze commissie zal instaan voor het verstrekken van advies over de vragen tot afwijking op de Vlaamse normen voor brandveiligheid, over regelgevende initiatieven over brandpreventie en het formuleren van aanbevelingen voor het brandveiligheidsbeleid. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.
  • De Vlaamse Regering kent 2,15 miljoen euro subsidie toe aan initiatieven in de gezondheidszorg, met name het Wit-Gele en het Rode Kruis Vlaanderen, voor het dekken van de loonkost van ex-DAC'ers voor het jaar 2009.
  • De Vlaamse Regering benoemt twee effectieve leden, twee plaatsvervangende leden en een vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap in het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek.
  • De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de Logo’s. De Logo’s zijn loco-regionale netwerken voor de uitvoering van het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid. Het wijzigingsbesluit verfijnt en vervolledigt de opdracht aan de Logo's met de invulling van het medisch milieukundig netwerk. Het legt onder meer het aantal VTE's deskundigen vast die specifiek milieugerelateerde gezondheidstaken uitvoeren. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.
  • De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit tot toekenning van een subsidie aan zes Logo's voor het voeren van een provinciale regie op het gebied van rookstopondersteuning binnen de hen toegewezen werkingsgebieden. Concreet wordt de subsidieperiode met zes maanden verlengd, weliswaar zonder bijkomende financiering.
  • Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG) ontving een subsidie voor de organisatie van de campagne '24 uur niet roken' in de provincies Antwerpen en Limburg, een project dat had moeten lopen van 1 april 2008 tot 31 maart 2009. De opvolger sinds 1 januari 2009 van het VIG, het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGEZ), is door externe omstandigheden niet in staat de campagne binnen de voorziene termijn te organiseren. De Vlaamse Regering beslist daarom de einddatum voor de implementatie van de campagne te verlengen tot 31 maart 2010, zonder de opdrachten of het subsidiebedrag te wijzigen
27 apr 2009 09u37
meer over
zie ook rubriek