Bleekwater helpt bij kindereczeem

Wanneer kinderen met ernstig eczeem elke week twee keer een bad nemen met verdund bleekwater, vermindert hun eczeem. Amerikaanse onderzoekers zagen verbeteringen bij 31 patiënten van 6 maanden tot 17 jaar oud.
De kinderen kregen de instructie om drie maanden lang twee keer per week een bad te nemen met daarin een half kopje bleekwater. Daar moesten ze vijf tot tien minuten in zitten. De onderzoekers van Northwestern University Feinberg School of Medicine vermoeden dat het bleekwater de bacteriën op de huid verminderen die ontstekingen veroorzaken.

Kinderen die een placebo gebruikten, een product dat er uit zag als bleekwater, zagen geen verbetering. Opvallend was dat kinderen die wel bleekwater gebruikten geen vermindering van eczeem zagen in hun gezicht. Dat werd immers niet ondergedompeld in het verdunde bleekwater. Volgens de onderzoekers mag dit wel, als ze hun mond en ogen maar dichthouden.

De onderzoekers vonden de resultaten zo goed dat ze het experiment voortijdig hebben afgebroken. Zo konden de kinderen in de placebogroep ook profiteren van de bleekwaterbaden. Extra positief puntje; de concentratie bleekwater was zo klein dat niemand rook naar een dagje zwembad. Het onderzoek verschijnt in het aprilnummer van tijdschrift Pediatrics.
28 apr 2009 09u20