Via sleutelgatoperatie stuk lever weg bij moeder voor kind

In het UZ Gent is voor de eerste keer in België een stuk lever bij een vrouw weggehaald via laparascopie of sleutelgatoperatie. Hetzelfde team transplanteerde het orgaan vervolgens in de zes maanden oude baby van de vrouw, waar het stukje lever met het kind zal meegroeien.
Minder pijn
Het is de eerste keer in dit land dat een stuk lever werd verwijderd via een sleutelgatoperatie. "Door deze operatie laparoscopisch uit te voeren, heeft de patiënt duidelijk minder pijn doordat de buikspieren intact blijven. Hij kent bovendien een vlotter postoperatief herstel en heeft een nauwelijks zichtbaar litteken", aldus professor Roberto Troisi, die de operatie bij de moeder uitvoerde.

Europese primeur
De operatie was niet enkel een Belgische, maar ook een Europese primeur, want voor het eerst werd zowel de donatie als de transplantatie uitgevoerd door één team binnen hetzelfde ziekenhuis. Het verwijderen van het stuk lever bij de moeder nam zes uur in beslag, de transplantatie bij het kind duurde acht uur. Beiden zijn intussen goed hersteld.

Gal
Het kindje werd behandeld voor galwegatresie, wat inhoudt dat de galwegen van bij de geboorte niet of niet goed aangelegd zijn. Het patiëntje stond op de wachtlijst voor een levertransplantatie, maar toen de situatie na vier maanden verergerde, werd besloten bij de moeder een stukje lever te verwijderen en dit te transplanteren.
29 apr 2009 08u59
Bron: De Morgen
zie ook rubriek