Wereld op de rand van een pandemie

In Duitsland zijn nu ook drie besmettingen met de varkensgriep geconstateerd. In Spanje is de eerste Europese infectie vastgesteld die niet uit Mexico of de VS is geïmporteerd. De Wereldgezondheidsorganisatie verhoogde gisterenavond het alarmpeil naar fase 5, wat wil zeggen dat een pandemie nakend is.
Ondertussen is ook een eerste dode buiten Mexico gemeld, een peuter van net geen twee jaar die in Texas overleed. Het Mexicaanse jongetje was op familiebezoek in Brownsville toen hij ziek werd. Hij had drie weken geleden al griepsymptomen.

Op twee andere plekken in de VS is er ook sprake van plaatselijke overdracht, mensen dus die ziek worden zonder dat ze onlangs in Mexico zijn geweest. In Kansas is die bevestigd: een man was twee weken geleden op zakenreis in Mexico, hij en zijn vrouw zijn nu beiden ziek.

New York heeft de twijfelachtige eer dat het de grootste infectiehaard buiten Mexico is. In de hele staat zijn er al 45 gevallen bij wie het virus is aangetoond. De infectie verspreidde er zich vanuit een school in Queens waarvan een aantal leerlingen recentelijk naar Cancún was gereisd. Sindsdien zijn er ook besmettingen vastgesteld in een andere school.

Duitsland bevestigt dat bij drie personen die onlangs in Mexico waren besmetting is vastgesteld: twee in de deelstaat Beieren en een jonge vrouw in Hamburg.

In België kwamen er opnieuw vijf verdachte gevallen bij. Vier van de zes patiënten die al eerder bekend waren, testten negatief. Op de resultaten van de andere is het nog wachten.

Rond tien uur gisterenavond maakte de Wereldgezondheidsorganisatie bekend dat ze het alarm verhoogt naar fase 5, het op één na hoogste niveau. Dat betekent dat een pandemie nakend is en dat er overdracht van mens tot mens is in minstens twee landen. "Dit is een signaal aan overheden en industrie dat bepaalde acties nu met nog meer spoed ondernomen moeten worden", legde WGO-directeur-generaal Margaret Chan uit.

"Dat betekent dat we nu naar een situatie van nationale coördinatie op het crisiscentrum gaan", aldus viroloog Marc Van Ranst van het Belgische Interministeriële Commissariaat Influenza, "met zowel Binnenlandse Zaken als Volksgezondheid." Van Ranst verwachtte dat hij daar gisteren nog contact over zou hebben met de kabinetten van de betrokken ministers, Laurette onkelinx en Guido De Padt. "Verder zullen we vooral blijven doen wat we al deden, zij het met meer mogelijkheden en minder obstakels. Niet dat we dat nu per se meteen zullen beslissen, maar we zullen bijvoorbeeld kunnen opleggen wie nog waarnaartoe zal mogen reizen."

WHO: "griep' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>mexicaanse griep bedreigt hele mensheid"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het alarm voor de mexicaanse griep verhoogd tot fase 5, de op één na hoogste alarmfase. Dat betekent dat het virus voortgaande overdracht van mens op mens vertoont in minstens twee landen. Met deze verhoging geeft het WHO toe dat een pandemie in aantocht is. Dat bevestigde directeur-generaal Margaret Chan. "De Mexicaanse griep bedreigt nu de hele mensheid en de hele wereldbevolking. Grieppandemieën moeten ernstig genomen worden omdat ze zich zeer snel kunnen verspreiden naar om het even welk land in de wereld. Alle landen moeten onmiddellijk hun actieplannen activeren om de pandemie te bestrijden."

Vaccin
"Dit virus zal helaas nog een hele tijd woekeren. De vraag is nu op welk niveau het zich zal verspreiden en hoe makkelijk het zal overgaan van mens to mens", stelde een expert. Fase 5 betekent evenwel ook dat er in de meeste landen nog geen besmetting opgedoken is, maar een pandemie wel nakend is. Met deze maatregel wil het WHO alle nationale overheden aanzetten om te handelen door virusremmers in te slaan en laboratoria aansporen om te starten met de ontwikkeling van een vaccin.

Spoedvergadering
Het WHO probeerde ook een derde spoedvergadering over de varkensgriep te beleggen nu de ziekte zich hardnekkig blijft verspreiden. De vijftien griepexperts die de WHO bijeen moet roepen bevinden zich verspreid over de wereld en het zal misschien pas morgen lukken hen bij elkaar te krijgen volgens woordvoerder Dick Thompson.

Alarm
Na de eerste bijeenkomst van het noodcomité op zaterdag riep de EHO de uitbraak van varkensgriep uit tot internationale noodsituatie. Maandag werd het alarm verhoogd van fase 3 naar fase 4, ten teken dat het risico van een wereldwijde uitbraak was toegenomen. "Het is duidelijk dat het virus zich verspreidt en er zijn geen aanwijzingen dat het tempo waarin dat gebeurt afneemt," zei Keiji Fukuda, chef griepdivisie van de WHO.

Pandemie
Met deze alarmfase 5 geeft het WHO toe dat een pandemie in aantocht is. Bij 6, de hoogste fase, is de pandemie een feit. WHO-chef Margaret Chan bracht vandaag zo'n honderdvijftig deskundigen bijeen om de laatste gegevens over verspreiding, symptomen en mogelijke bestrijding van de nieuwe griep door te nemen.

159 doden in Mexico
In Mexico, waar de ziekte het eerst serieus om zich heen greep, zijn 159 mensen overleden en meer dan 2400 mensen ziek geworden. De Verenigde Staten meldden woensdag bijna honderd ziektegevallen en verspreiding van de griep over tien staten, reikend van kust tot kust. In de VS deed zich tot nu toe een sterfgeval voor: een Mexicaanse peuter die met zijn ouders uit Mexico was gekomen.

Europa
Ook in Europa rukt de griep op. Duitsland meldde vandaag voor het eerst drie gevallen. Spanje had woensdag tien gevallen, Groot-Brittannië vijf en Oostenrijk een. Frankrijk onderzoekt 32 mogelijke gevallen. De ministers van volksgezondheid van de Europese Unie komen donderdag in Luxemburg bijeen om preventieve maatregelen en methodes voor diagnose en behandeling op elkaar af te stemmen. De Franse regering wil dat alle vliegverkeer uit Mexico naar Europa wordt stopgezet. Andere landen met griepgevallen zijn Canada (13), Nieuw-Zeeland (14) en Israël (2).
30 apr 2009 09u10
Bron: De Morgen
zie ook rubriek